Interviu cu primarul comunei Surdila Greci, Ionel Meirosu

Interviu cu primarul comunei Surdila Greci, Ionel Meirosu
Interviu cu primarul comunei Surdila Greci, Ionel Meirosu

Comuna Surdila Greci este condusa de Ionel Meirosu din 2004, un primar care se bucura de multa simpatie in randul cetatenilor comunei, avand in vedere ca ultimele alegeri le-a castigat detasat. Dupa ce in 2004, a castigat alegerile in turul II, din postura de “out-sider”, invingandu-l pe fostul primar cu 81 de voturi, dupa ce a recuperat o diferenta de 184 de voturi pe care le-a avut fostul primar in turul I. In 2008 a castigat alegerile cu 67,21 %, cu peste 450 voturi mai mult decat urmatorul clasat. Dupa doua mandate, in 2008, Ionel Meirosu a castigat zdrobitor alegerile, cu 75,54% si 520 voturi mai mult decat candidatul USL.

R: Domnule primar, cine sunteti dumneavoastra?

I.M.: Sunt nascut pe 4 sempembrie 1967, la Surdila Greci, casatorit si am trei fetite. Cea mare, Ioana, este anul III la Universitatea Maritima Constanta, specializarea ofiteri navigatie. Mijlocia, Gina, este anul I la drept si, probabil de anul acesta, va abandona in favoarea medicinei, iar cea mica, Cristiana, are de sustinut Bacalaureatul in aceasta vara dupa care vom vedea. In ceea ce ma priveste, in anul 2008 am absolvit Universitatea Constantin Brancoveanu, iar in 2010 am terminat Masterul in Managementul Afacerilor Publice la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative Bucuresti. Din 1988 si pana in 1992 am lucrat ca economist la ferma de la AEIIB Gemenele, iar din 1992 pana in 1998 am fost sef de asociatie la S.C. Agromec S.A Faurei. Din 1998 si pana mi-am inceput primul mandat de primar am fost administrator la S.C.Trans Modic Gina S.R..L., societate care avea ca domeniu de activitate transportul si prestari servicii in agricultura.

R: Descrieti-ne putin comuna al carei primar sunteti.

monument Surdila Greci

I.M.: Comuna Surdila Greci se afla in extremitatea vestica a judetului Braila, la o distanta de 62 km de municipiul Braila si la 7 km de granita cu judetul Buzau. Teritoriul comunei apartine din punct de vedere geomorfologic unitatii majore Campiei Brailei, care este o campie prelungita din Baragan. Comuna are 4 sate componente: Surdila Greci – resedinta de comuna, Faurei-Sat, Horia si Bratesu Vechi. Satul Surdila-Greci este strabatut de drumul national DN2B, Faurei-Sat se afla la o distanta de 2 km de DN2B, Bratesu Vechi la o distanta de 1 km de DN2B. Toate satele componente ale comunei se afla la distante cuprinse intre 3 6 km fata de gara Faurei, unul din marile noduri feroviare ale tarii. La o distanta de 5 km spre nord-vest de Surdila-Greci se afla albia raului Buzau. Cu mult timp in urma acest rau a sapat o viroaga pe unde se scurgea surplusul de apa revarsat peste malurile lui, care in prezent poarta numele Buzoiel. Un alt rau aflat in apropierea comunei este Calmatui, care are o vale asimetrica si se prezinta ca un firicel firav, intermitent, cu ochiuri adanci de apa. Fiind asezata in Campia Brailei, comuna Surdila-Greci are o clima temperat continentala, caracterizata de variatii mari de temperatura intre iarna si vara.


Ionel Meirosu la 15 ani de politica

R: Cand ati intrat in politica?

I.M.: In politica am intrat acum 15 ani, in anul 1998, cand am fost recrutat de organizatia locala a Partidului Democrat, iar in 2000 am sustinut candidatul acestui partid la alegerile locale. Nu am castigat acele alegeri insa, candidatul sustinut de mine, aparent fara nicio sansa, a ajuns sa se bata in turul doi. Implicarea in acele alegeri a fost pentru mine un prilej de a-mi testa sansele si rezonanta pe care o am in randul electoratului. Pe acest considerent am acceptat propunerea organizatiei locale de a o reprezenta la alegerile din 2004, pentru functia de Primar al Comunei Surdila Greci, alegeri pe care le-am castigat, ca de altfel si pe cele care au urmat din 2008 si 2012. Am intrat in politica pentru ca simteam ca imi doresc si ca pot sa fac pentru aceasta comuna mai mult decat ceilalti primari de dupa Revolutie. Daca este asa sau nu, singurii care pot judeca asta sunt doar oamenii pe care ii conduc.

R: Ati castigat ultimele doua alegeri locale detasat. Ce a-ti facut pentru locuitorii comunei de va simpatizeaza asa mult?

I.M.: Daca ar fi sa fac o analiza, as putea sa spun ca am rezolvat cateva probleme ale comunitatii mele, daca vrem de la imbunatatirea substantiala a serviciului catre cetateni, in special prin rapiditatea si calitatea prestatiilor catre acestia, la rezolvarea intregii infrastructuri rutiere la nivel de pietruire, renovarea caminelor culturale, dispensarului, infiintarea iluminatului public si altele.

R: Care este cel mai important proiect realizat pentru comunitate?

I.M.: De departe insa, cel mai important proiect pentru mine si pentru comunitatea pe care o conduc, este alimentarea cu apa potabila a tuturor celor patru sate componente comunei. Aveam probleme foarte mari pe aceasta tema, apa fiind nepotabila si foarte contaminata. Daca stau acum si ma gandesc imi vin in minte multe lucruri care se leaga de numele meu, insa am avut si cateva proiecte pe care nu le-am implinit si pentru care ma bat inca.

R: Ce alte proiecte aveti in derulare in cel de-al noualea an in fruntea Primariei Surdila Greci?

I.M.: Am reusit sa aduc in zona investitori care sa construiasca trei ferme tip Avicola, din care una va fi populata luna aceasta, nu am reusit sa finalizam construirea parcului de eoliene unde suntem intr-un proiect comun cu Visaniul si Faureiul si unde noi, Surdila Greci, punem la bataie 120 ha teren. De asemenea tot in derulare este si un proiect de construire a unui parc de fotovoltaice de 22 Mw pe o suprafata de 42 ha. In aceste doua proiecte, noi nu suntem titulari, ci parteneri si beneficiari ai implementarii acestora. Tot la capitolul “nepunctare“, si unde pentru mine este prioritate de prioritate, este proiectul de trecere a infrastructurii rutiere locale, drumuri de legatura dar si strazi interioare, de la nivelul de pietruire la cel de asfaltare. Este un proiect pentru care am depus un efort deosebit inca din cel de-al doilea mandat. L-am depus de doua ori (pentru ca s-a schimbat ghidul de aplicare) pe fonduri europene, Masura 3.2.2 si unde am obtinut maximul de puncte pe care-l putea obtine comuna, respectiv 62 de puncte, insa nu am avut noroc de finantare, aceasta coborand doar pana la 64 de puncte. Acelasi proiect l-am depus si pe PNDI unde a fost eligibil si selectat pentru finantare. In prezent, pentru ca odata cu schimbarea puterii politice in Romania s-au schimbat si prioritatile politicii de guvernare, inteleg ca nu va mai fi finantat asa ca va trebui sa caut alternative.

Oina, sport de traditie la Surdila Greci

R: Desi comuna este una dintre cele mai mici din judet, va puteti mandri cu o activitate sportiva cum nu au multe dintre localitatile mari.

I.M.: In tot acest timp de cand sunt primar, am reusit sa fac o sala de sport tip de 150 de locuri. Multi se intreaba, si sunt destui acestia, de ce o sala de sport intr-o comuna asa mica? Ba cineva m-a intrebat daca este rentabila sala mea, de parca aceasta ar fi o fabrica de bulion si trebuie sa facem socotelile din punct de vedere al rentabilitatii financiare.  Pentru toti acestia, dar si pentru ceilalti, transmit ca asa mica cum este comuna mea, are cea mai mare activitate sportiva din judet. Avem trei echipe de fotbal in campionatul judetean si emblematic pentru noi, dar si pentru judetul Braila, in Surdila Greci avem si o echipa de oina, Victoria Surdila Greci, care joaca in campionatul national, iar comuna noastra este organizatoarea Cupei Surdila Greci la oina, competitie inscrisa in calendarul competitional al Federatiei Romane de Oina. Aceasta este justificarea necesitatii salii de sport de la Surdila Greci, ca sa nu mai spunem ca in acesta locatie este gazduit si cel mai mare concurs de matematica din Romania care se adreseaza elevilor de la sate, Rural Math Surdila Greci.

concursul Rural Math

R: Ati pomenit de Rural Math. Cum s-a ajuns la acest concurs care a ajuns la a saptea editie?

I.M.: Trebuia sa gasim o solutie cu care in general se confrunta scolile din mediul rural. La scoala mama, cum ii zicem noi, aveam problema numarului de elevi. Si intr-o localitate componenta comunei, satul Horia, unde avem o scoala primara cu clasele I-IV, dupa ce elevii termina acest ciclu de invatamant aleg sa mearga la Scoala de la Faurei. In urma cu sapte ani, impreuna cu domnul profesor Ciochina, incercam sa gasim o solutie pentru ca acesti copii sa aleaga scoala din Surdila Greci. Si la un moment dat s-a nascut ideea unui concurs de matematica. Trebuie sa va marturisesc ca nu am reusit sa-i aducem pe acei copii la Surdila Greci, pentru ca Horia se afla la doar 2 km de Faurei si la 7 km de Surdila Greci, asa ca parintii au ales ca in continuare copii sa mearga la scoala in Faurei. Dar acel mic concurs de matematica, care a pornit de la cele doua structuri ale Scolii din Surdila Greci, a ajuns astazi cel mai mare concurs de matematica dedicat exclusiv elevilor din mediul rural, din tara. Prin acest concurs ne intereseaza sa demonstram ca si in mediul rural sunt valori si cu fiecare editie am reusit sa demonstram veridicitatea devizei sub care acest concurs are loc, „Rural nu este sinonim cu inferior”.

R: In incheierea acestui interviu, adresati-le un gand concetatenilor dumneavoastra.

I.M.: Daca ar fi sa ma adresez concetatenilor mei, le-as spune doar ca le doresc tot binele din lume si sa aiba incredere in mine ca ma voi stradui sa nu le insel asteptarile si le multumesc pentru increderea pe care mi-au acordat-o in toti acesti ani.

 

Exit mobile version