Interviu cu mentorul sportivilor care au adus Brailei 20 de medalii in 2013

Interviu cu mentorul sportivilor care au adus Brailei 20 de medalii
George Pertea in „actiune”

 

Dan Bistricean: Domnule Perţea, se ştie că Brăila a fost dintotdeauna un bastion al boxului românesc, având reprezentanţi de seamă în nobila artă. Unde am putea situa, la momentul actual, boxul brăilean, într-o ierahie naţională?

George Perţea: Fără a ezita, putem spune că stăm bine şi în momentul de faţă. Brăila a fost şi este un reper în boxul de la noi şi ne numărăm printre primele 10 secţii de profil din ţară. Obiectivul nostru este acela de a ne situa cât mai curând undeva, pe podium; suntem o echipă tânără, energică şi atât eu, cât şi colaboratorul meu, antrenorul Gigi Moise, suntem hotărâţi să muncim pentru a îndeplini câteva obiective precise pe care ni le-am propus. Este vorba de un plan pe termen lung, care are ca finalitate participarea unui boxer brăilean, dacă nu chiar doi, trei sportivi la Olimpiada din anul 2016. Fără falsă modestie, trebuie să precizez că am fost curtaţi să antrenăm lotul naţional de juniori, dar am refuzat pentru că noi credem în acest proiect local de relansare a pugilatului la Brăila.

„Îi aşteptăm pe toţi cei curajoşi”

D.B.: Boxul este un sport dur, e limpede că nu-l poate practica oricine. Mai sunt interesaţi tinerii de astăzi de această ramură sportivă?

G.P.: Cred că da. Se şi vede, sala de antrenament e plină de copii şi adolescenţi, şi dimineaţa şi după amiaza. Asta şi pentru că ne străduim să popularizăm „scrima cu mănuşi”. La începutul fiecărui an şcolar, deci şi acum, începând cu 16 septembrie, facem un tur al şcolilor şi îi invităm la sală pe toţi tinerii între 12 şi 16 ani. Noi suntem în sala de antrenament, de dimineaţă până seara. Îi aşteptăm pe toţi cei curajoşi şi dornici de mişcare şi performanţă.

D.B.: Apropo de curaj, ce alte calităţi mai urmăriţi la un tânăr care doreşte să practice pugilatul?

G.P.: Curajul trebuie neapărat dublat de ambiţie. Nu e suficient talentul şi curajul. Cel ce vrea să răzbească în box trebuie să aibă o disponibilitate mare pentru efort, să fie un atlet care doreşte să devină campion. Aş zice că doar 40% contează talentul, restul de 60% este muncă, sudoare. Boxul formează caractere, educă şi disciplinează, este o artă şi nu o simplă încăierare. Dispunem de toate tehnicile moderne de antrenament şi pregătire, astfel încât să lansăm în ring performeri.

D.B.: Să vorbim puţin despre performanţele dumneavoastră ca antrenor. Să ne referim, de pildă, la ultimii doi ani.

G.P.: Evident că în spatele reuşitei unui sportiv se află mâna antrenorului. De fapt, cei doi, sportiv-antrenor, colaborează şi meritele se împart. Dacă e să vorbim punctual, numai anul trecut sportivii coordonaţi de mine au adus de la competiţiile naţionale peste 20 de medalii. Nu ştiu dacă e mult, dar în mod cert nu e puţin… Avem campioni naţionali la juniori şi tineret şi sportivi în loturile naţionale. Printre cei cu rezultate remarcabile amintim aici pe: Marian Piţa, Marian Vişan, Robert Jitaru, Andrei Ghionea, Dragoş Sava, Eduard Vlad, Alexandru Giurgea şi Ionuţ Bucurică. Sunt copii cu performanţe care cresc de la an la an şi care vor reprezenta Brăila şi la seniori. Ca să aveţi o imagine exactă a calităţii sportivilor antrenaţi de noi, trebuie să ştiţi că recent, în luna august, lotul naţional de tineret al României a fost reprezentat la Rotterdam, la Campionatele Europene, de trei brăileni.

În esenţă, boxul este un sport bărbătesc

D.B.: Ce părere aveţi despre boxul profesionist?

G.P.: Păi de asta vorbeam la început, despre un plan pe termen lung. Normal că ne dorim să ajungem la un nivel atât de înalt. Numai că, până acolo, e distanţă lungă şi această treaptă trebuie precedată de performanţa mare la amatori.

D.B.: Dar despre boxul feminin ce credeţi? Am văzut în sală şi câteva fete care se antrenau…

G.P.: Ei, în esenţă, boxul este un sport bărbătesc, dar iată că şi fetele se arată interesate de lupta în ring. Şi nu doar că sunt atrase de acest sport, dar sunt hotărâte să facă performanţă. Trebuie să ştiţi că, până în prezent, cu fetele din Brăila am câştigat şase medalii la competiţiile naţionale. Amintesc aici pe Gabriela Vişan, campioană naţională la juniori, şi pe Mihaela Negrescu, vicecampioană naţională la aceeaşi grupă de vârstă.

D.B.: Aş vrea să încheiem cu subiectul deschis la începutul dialogului nostru, privitor la proiectele de viitor.

G.P.: Da, proiectele noastre sunt numeroase şi realiste. Sunt realizabile pentru că avem alături de noi şi alţi oameni care ne sprijină. În primul rând ne bucurăm de toată disponibilitatea directorului CSM Brăila, prof. Neta Marian. Avem, de asemenea, partener Consilul Judeţean, care ne sprijină în proiectul „Caravana boxului brăilean” şi organizarea a trei gale de selecţie la Ianca, Făurei şi Traian Sat. Prin acest program urmărim atragerea spre pugilat a tinerilor din mediul rural. De asemenea, în luna octombrie organizăm la Brăila un turneu internaţional cu participarea unor sportivi valoroşi din România, Moldova şi Bulgaria. Nu vă ascund că, în virtutea relaţiilor excelente pe care le avem cu Leonard Doroftei, Francisc Vaştag şi Vasile Câtea (conducătorii Federaţiei Române de Box), intenţionăm să deschidem la Brăila un Centru naţional puternic menit să lanseze sportivi de excelenţă. Vă mărturisesc faptul că nu e deloc uşor, dar pasiunea mea este boxul şi vreau ca Brăila să fie respectată în nobila artă.

D.B.: Vă mulţumim şi vă dorim succes!

Exit mobile version