Inspectorii de muncă au identificat 16 persoane primite la muncă fără forme legale

domeniul muncii

domeniul muncii

Inspectoratul Teritorial de Muncă Braila a desfăşurat, în perioada 15 iunie – 24 august  2020, Campania naţională privind verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile legale referitoare la suspendarea şi executarea contractelor individuale de muncă.          

Obiectivele campaniei au fost identificarea angajatorilor care au primit la muncă salariaţi pe perioada suspendării contractelor individuale de muncă şi determinarea acestora să respecte prevederile legale în domeniul de muncă. De asemenea, controalele au vizat creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă și diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatori a prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi, în special, a celor privind suspendarea contractului individual de muncă.  

Această campanie a avut ca scop și eliminarea neconformităţilor constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate şi aplicarea de sancţiuni contravenţionale corepunzătoare.

”În domeniul relaţiilor de muncă s-au efectuat 240 controale în urma cărora s-au aplicat amenzi pentru muncă nedeclarată, în valoare totală de 418.800 lei. Inspectorii de muncă au identificat 16 persoane care au fost primite la muncă în lipsa formelor legale de angajare, dintre care 8 persoane prestau activitate, chiar dacă aveau contractele individuale de muncă suspendate. Menţionăm că printre neconformităţile constatate cu ocazia derulării activităţilor de control desfăşurate atât pe timpul nopţii, cât şi în zilele de repaus săptămânal, pe lângă prestarea de muncă nedeclarată, se numără şi nerespectarea prevederilor legale care reglementează repausul săptămânal, munca suplimentară, munca în timpul sărbătorilor legale, precum şi condiţiile de exercitare a activităţii pe timp de noapte.

Precizăm faptul că Inspectoratul Teritorial de Muncă Braila monitorizează atent situațiile de încălcare a prevederilor Codului Muncii referitoare la munca nedeclarată și va acţiona pentru intrarea în legalitate şi  sancţionarea comportamentelor abuzive ale angajatorilor manifestate mai ales pe perioada stării alertă prin utilizarea forţei de muncă a salariaţilor ale căror contracte de muncă au fost sau sunt suspendate în condiţiile actelor normative specifice acestei perioade” se preizeză într-un comunicat de presă al ITM Brăila.  

Exit mobile version