Inca un Paste de veghe pe digurile Brailei

Inca un Paste de veghe pe digurile Brailei
Inca un Paste de veghe pe digurile Brailei

 Angajatii Sistemului de Gospodarire a Apelor, cei de la Imbunatatiri Funciare si locuitori ai satelor amenintate de ape vor petrece inca un Paste supraveghind digurile care apara localitatile si culturile de revarsarea Dunarii, asa cum s-a intamplat in 2010, cand fluviul a atins la Braila cota istorica de 710 cm.

Dunarea a scazut la Braila sub cota de inundatie, care este stabilita la 610 cm, dar pericolul pe diguri nu a disparut inca, potrivit declaratiei directorului Sistemului de Gospodarire a Apelor Braila, Adrian Turiac.

„Cu toate ca fluviul are acum aceasta tendinta de scadere, nu putem spune ca am depasit ce a fost mai greu. Pe parcursul lunii mai, sunt de asteptat noi unde de viitura, provocate atat de topirea completa a zapezii din zonele montane, cat si de precipitatiile care se anunta foarte abundente”, a declarat Turiac.

Digurile din Insula Mare a Brailei, precum si cele de pe terasa Brailei, care se afla in faza a II-a de aparare, vor fi supravegheate permanent, in toata perioada sarbatorilor Pascale, astfel incat sa se poata depista din timp orice infiltratii, care ar putea pune in pericol culturile agricole sau localitatile din incinta IMB.

Patru mii de hectare de culturi agricole au fost inundate in Insula Mare a Brailei, cea mai mare exploatatie agricola din Europa, din cauza infiltrarii apei Dunarii prin digurile care protejeaza Insula, iar pagubele estimate de arendasul IMB, omul de afaceri Culita Tarata, se ridica la 4 milioane de euro.

Digurile din IMB au fost suprainaltate in ultima luna cu 25.000 de metri cubi de pamant, pentru a preveni efectele unor inundatii in cazul in care Dunarea ar depasi lucrarile de indiguire. S-a actionat cu 50 de tractoare cu 50 de remorci, sapte buldoexcavatoare, patru gredere, doua screpere, special cumparate pentru aceasta operatiune, si cu 400 de oameni, care au realizat manual sau mecanic aceasta actiune.

Exit mobile version