În luna septembrie 2024, Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila a organizat acțiuni de control privind verificarea respectării dispozițiilor legale care reglementează relațiile de muncă și securitatea și sănătatea în muncă, având ca obiective principale identificarea și combaterea muncii nedeclarate și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatori, și creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a angajaților în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și securității și sănătății în muncă.
Bilanțul acțiunilor de control desfășurate în luna septembrie 2024, se prezintă astfel:
► nr. de controale efectuate: 147
► nr. de sancțiuni aplicate: 103
► valoare totală amenzi: 333.500 lei
În domeniul relațiilor de muncă s-au efectuat 89 de controale, s-au aplicat 38 de sancțiuni, din care 15 amenzi în valoare totală de 315.500 lei.
Astfel, la 4 angajatori sancționați, au fost depistate ca prestând muncă nedeclarată 14 persoane, valoarea amenzilor aplicate fiind de 280.000 lei.
Principalele deficiențe constatate au fost primirea la muncă a persoanelor fără încheierea în formă scrisă a unui contract individual de muncă (munca nedeclarată), nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal, neevidenţierea orelor de muncă prestate de fiecare salariat, neacordarea drepturilor salariale, netransmiterea în termen a modificărilor intervenite în Registrul general de evidenţă a salariaţilor, neînmânarea salariatului, anterior începerii activităţii, a unui exemplar din contractul individual de muncă, nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară.
În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în baza Legii nr. 319/2006 privind securitatea şi sănătatea în muncă, au fost efectuate 58 de controale. Au fost aplicate 65 de sancțiuni, din care 3 amenzi, valoarea totală a acestora fiind de 18.000 lei.
Principalele deficiențe constatate au fost neasigurarea controlului medical la angajare și periodic, neasigurare instruire în domeniul securității și sănătății în muncă la angajare și periodic, neasigurare echipamente individuale de protecție, neverificarea sistematică și testarea utilajelor, neasigurarea semnalizării de securitate și sănătate în muncă, neprezentarea documentelor.
Principalele domenii de activitate în care au fost constatate deficiențe au fost. Construcții, Fabricarea biscuiților si pișcoturilor; fabricarea prăjiturilor si a produselor conservate de patiserie, Comerț cu amănuntul in magazine nespecializate, cu vânzare predominanta de produse alimentare, băuturi si tutun, Cultivarea cerealelor, Comerț cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule in magazine specializate.