Impozitarea veniturilor agricultorilor individuali este abuziva

Impozitarea veniturilor agricultorilor individuali este abuziva
Marcel Cucu

La sfarsitul saptamanii trecute a avut loc o dezbatere, organizata de Directia Agriculturii Braila, in colaborare cu Directia Finantelor Publice Braila, din dispozitia ministerelor de resort, privind nivelul cotelor de venituri impozabile, pentru agricultorii persoane fizice.

Opinia membrilor Miscarii Agricultorilor din Romania:

Actul normativ care impune impozitarea veniturilor agricultorilor individuali este abuziv si imoral pentru ca se raporteaza la venituri care nu sunt in masura sa asigure un minimum de conditii de trai, pentru aceasta categorie a populatiei romane. Initiatorii, respectiv ministrii finantelor si agriculturii, nu au nici cele mai sumare cunostinte asupra resurselor de trai al populatiei care se ocupa cu agricultura si nu au facut nici o simulare a nivelului veniturilor supuse impozitarii, astfel ca agricultorii sunt spoliati mai grav ca in vremurile de trista amintire.

Dintr-un calcul estimativ privind venitul net rezulta ca un agricultor care cultiva 2 hectare de cereale (pragul de impozitare) obtine un venit net, baza a traiului sau si al familiei sale, de circa 450 de lei/ha, adica 900 de lei. Un calcul sumar ne arata ca pentru o familie cu un numar mediu de 4 persoane, acest venit, la care se adauga si subventia de circa 650 de lei/ ha, reprezinta circa 45 de lei/luna/membru de familie, adica o paine pe zi si 1kg de carne pe luna. O situatie aproape similara se poate identifica prin calcul si pentru legumicultori sau crescatorii de animale.

Potrivit celor de la Miscarea Agricultorilor:

populatia din zona ocupationala a agrculturii se afla intr-o „stare alarmanta a nivelului de trai al populatiei ocupate in agricultura de subzistenta, a asistentei medicale in zona rurala, nivelul dezastros al accesului tinerilor din zona rurala la educatie, departe de cel decent, promis de 24 de ani, de clasa politica responsabila de guvernarea acestei tari”.

[quote]Miscarea Agricultorilor din Romania trage un semnal de alarma foarte serios, Guvernului si Parlamentului Romaniei, pentru anularea acestei aberante prevederi legale si stabilirea unui prag real de venituri impozabile pentru populatia din zona rurala, agricultori individuali. Este extrem de ingrijorator, pentru cei capabili si responsabili, ca populatia afectata de aceste aberatii nu dispune de mijloacele de informare relevante pentru comportamentul duplicitar al clasei politice. Cunoasterea acestor informatii ar afecta in mod fundamental, comportamentul acesteia in campaniile electorale[/quote] a declarat secretarul general al Miscarii Agricultorilor, Marcel Cucu.

Exit mobile version