Imobilele degradate și terenurile insalubre, în vizorul Poliției Locale

Urmare a acţiunilor întreprinse de către Poliția Locală Brăila, pe parcursul anului 2019, pe raza municipiului au fost identificate peste 132 imobile degradate și 42 terenuri virane care necesitau lucrări de salubrizare. În acest sens, au fost aplicate 125 de somații în vederea respectării prevederilor HCLM nr. 5/2003, respectiv asigurarea lucrărilor de reparații și întreținere a părților exterioare ale clădirilor, pentru a nu crea astfel un aspect inestetic municipiului.

Pentru nerespectarea termenelor prevăzute, polițiștii locali au aplicat, în cursul anului 2019, 26 de amenzi în valoare totală de 30.000 lei.

Cel mai recent caz se referă la imobilul situat pe Bd. Al. I. Cuza, din a cărui fațadă s-au desprins zilele trecute mai multe cărămizi, căzând pe trotuar și punând în pericol siguranța trecătorilor. Proprietarul imobilului a fost sancționat contravențional cu suma de 2.500 lei, fiind, de asemenea, somat ca în ca în termen de 30 de zile să ia măsuri pentru reabilitarea părților exterioare ale imobilului.

Reprezentanții Poliției Locale Brăila menționează faptul că au fost și proprietari care s-au conformat prevederilor somațiilor aplicate, luând măsuri de refacere a fațadelor pentru unele imobile situate pe Str. Justiției, str. Orientului, str. C.A. Rosetti, str. M. Eminescu, str. Unirii.

De asemenea, 17 proprietari au demarat procedura pentru obținerea autorizațiilor de construire necesare reabilitării imobilelor.

În unele cazuri, proprietarii încă nu au fost identificaţi, din cauza problemelor juridice existente, cum ar fi faptul că proprietarii sunt decedați iar moștenitorii nu au făcut succesiunea sau o parte dintre imobile fac obiectul unor litigii aflate pe rol la instanţele judecătoreşti, aici fiind vorba despre imobile situate pe B-dul Al. I. Cuza, B-dul Dorobanților, str. Fagului, str. Carpenului, str. Dianei, str. Nufărului.  

În ce privește terenurile nesalubrizate, au fost identificați proprietarii, cărora li s-au aplicat somații în vederea salubrizării terenurilor. Dintre aceștia, 12 nu s-au conformat, fiind aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 18.000 lei, proprietarilor respectivi aplicându-li-se noi somații.

Polițiștii locali precizează faptul că, în conformitate cu prevederile HCLM Brăila nr. 720/2018 privind ”Regulamentul de stabilire a criteriilor de identificare a clădirilor și terenurilor neîngrijite din intravilanul municipiului Brăila situate în Centrul Istoric al Municipiului Brăila”, proprietarii care nu își reabilitează imobilele degradate situate în zona centrală a municipiului vor plăti impozite majorate.

Polițiștii locali vor continua acțiunile pe această linie, luând măsurile legale ce se impun.                             

Exit mobile version