Deputatul PSD Brăila, Mihai Tudose, a scos în evidenţă faptul că aspectul ecologic al urbei noastre constituie un mare dezavantaj, având în vedere că facem parte din Uniunea Europeană, iar la nivel de ţară şi judeţ nu ne aliniem unor oraşe precum cele din statele membre UE. Demnitarul a făcut referire la gunoaiele prezente la orice pas care produc o imagine dezolantă, având în vedere că oraşul este vizitate de oameni importanţi, inclusiv din afara graniţelor, veniţi la Brăila cu diferite scopuri.
Astăzi, în conferinţa de presă de la PSD, deputatul brăilean Mihai Tudose a evidenţiat că imaginea oraşului nostru este una la parametri negativi când vine vorba de ecologizare. Cu alte cuvinte, demnitarul a subliniat că în urma unui tur al urbei pe care l-a efectuat în această dimineaţă, a ajuns la concluzia că sunt destule zone unde gunoiul “tronează”. Acest lucru nu face nimic mai mult decât să pericliteze imaginea municipiului, pe care şi-o fac unele persoane străine, şi nu numai străine, care vin la Brăila cu diferite scopuri.
Deputatul PSD Brăila, Mihai Tudose, a declarat:
Dacă te pui în postura unei persoane care coboară pe cheiul Dunării, în port, vei constata că sunt cele mai frumoase privelişti. Referitor la ceea ce putem învăţa din ce se întâmplă în restul Europei, spre exemplu în Ungaria, gazonul din faţa locuinţelor este tuns perfect. Lucrurile funcţionează perfect: până pe data de 25 ale lunii proprietarul este obligat să aibă gazonul tuns. În caz contrar, pe data de 26 acest lucru îl face Primăria şi apoi trimite factura ce trebuie plătită de respectivul cetăţean care nu s-a învrednicit să-şi tundă gazonul. Revenind la ţara noastră şi la Brăila, este adevărat că imagini dezastruoase erau pe toată întinderea cheiului Dunării, care nu este al Primăriei şi nici a Consiliului Judeţean, ci aparţine celor de la Administraţia Porturilor Dunării Maritime. După ce am trecut de cheu şi am ajuns lângă fostul PAL, care la fel nu este nici al Primăriei şi nici a Consiliului Judeţean, ci în litigiu între Finanţe şi Vamă, pe de o parte, şi fostul proprietar, pe de altă parte. Şi pe strada Împăratul Traian, unde a existat Piaţa Ruşilor, este acum la un privat. Imaginea nu este cea mai bună. Cum se ajunge în Centru, lucrurile seamănă a civilizaţie. Este nedrept ca noi, cetăţinii şi administraţiile să sufere din această cauză. Atunci, o să încercăm, împreună cu restul colegilor să realizăm un proiect de lege privind statutul proprietăţilor abandonate, să fie supuse confiscării sau să fie aplicate sancţioni din partea administraţiei locale. Un alt exemplu este clădirea fostului consulat Italian. Ei şi-au dorit imobilul, îl au, dar este în paragină. S-au mulţumit să pună un afiş imens pe care este scris “Pericol de prăbuşire”. În cazul în care valoarea amenzilor ajunge la valoarea imobilului să se treacă la tranferul dreptului de proprietate. Chiar şi la stadionul de atletism nu se poate intervene că este al Ministerului Educaţiei, Tineretului şi Sportului. Dacă administraţia bagă 1 leu acolo, vine Curtea de Conturi şi i-l impută. Nu înţeleg de ce Ministerul Educaţiei nu face transferul, având în vedere că s-au făcut demersuri în acest caz. Am reluat problema cu ministrul Gabriela Szabo, vom discuta cu reprezentanţii administraţiei să vedem ce facem şi cu cheiul Dunării că atunci când vine apa mare este al municipalităţii, iar când e vorba de încasarea de taxe şi impozite este al altcuiva.