Florin Dobrescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, spune că Managerul Spitalului Judeţean Clinic de Urgenţă Brăila, Delia Râşnoveanu, susţinută necondiţionat în ultimii 6 ani de preşedintele Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac (PSD), ar fi trebuit să le explice brăilenilor că îşi pot recupera, potrivit legii, banii cheltuiţi, pe durata spitalizării, pe medicamente, materiale sanitare şi investigaţii paraclinice.
”Aşa cum au procedat managerii altor spitale din ţară, Delia Râşnoveanu, care încasează lunar un salariu în jur de 20.000 lei, ar fi trebuit să îi informeze pe pacienţi în legătură cu posibilitatea recuperării banilor, atunci când sunt puşi să îşi cumpere din propriul buzunar medicamente sau materiale sanitare care nu se găsesc pe stocul Spitalului şi investigaţii/analize care nu se pot efectua în cadrul Spitalului.
Într-un judeţ sărac cum este Brăila, în care fiecare bănuţ contează pentru cei care ajung pe paturile de spital, managerul Râşnoveanu, care este plătit din banii brăilenilor, ţine ascunse informaţii esenţiale pentru pacienţi, punând interesul personal înaintea intereselor celor aflaţi în suferinţă.
Delia Râşnoveanu, în complicitate cu Francisk Chiriac, a preferat, în toţi aceşti ani, să tacă şi să răspândească această tăcere şi printre medicii spitalului, cu scopul bine definit ca această informaţie să ajungă la cât mai puţini pacienţi, pentru ca bugetul Spitalului Judeţean să nu fie afectat, având în vedere că rambursarea cheltuielilor se realizează exclusiv din veniturile Spitalului.” a declarat liberalul Florin Dobrescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.
Potrivit bugetului Spitalului Judeţean Brăila pe anul 2023, Dobrescu spune că dintr-un total de cheltuieli de 389 milioane lei, 254 milioane lei merg către plata Salariile, practic trei sferturi din buget, din care 61 milioane lei înseamnă Sporurile.
Liberalul mai precizează că pentru ”Medicamente şi Materiale sanitare sunt alocate doar 53 milioane lei, o sumă derizorie, până şi cea alocată pentru Sporuri o depăşeşte pe cea pentru Medicamente!” Cifrele sunt publice şi pot fi consultate aici: http://www.spitalbraila.ro/assets/docs/bvc/BUGET%20AN%202023.pdf
Potrivit Legii Sănătăţii nr. 95/2006, „asiguraţii beneficiază de pachetul de servicii de bază în caz de boală sau de accident, din prima zi de îmbolnăvire sau de la data accidentului şi până la vindecare”. În plus, asiguraţii au, pe lângă posibilitatea de a alege furnizorul de servicii medicale, precum şi Casa de Asigurări de Sănătate, şi dreptul de a beneficia de „rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate, pe perioada spitalizării, cu medicamentele, materialele sanitare şi investigaţiile paraclinice la care ar fi fost îndreptăţiţi fără contribuţie personală”.
”Rambursarea cheltuielilor se realizează pe baza unei Metodologii aprobate prin decizia managerului spitalului, care trebuie Obligatoriu adusă la cunoştinţa pacienţilor în momentul internării în spital. Această Metodologie privind recuperarea banilor este publicată pe site-ul altor spitale din ţară, dar nu şi pe cel al Spitalului Judeţean Brăila. Pun aici, spre exemplu, Metodologia care se aplică în Spitalul Judeţean Cluj – https://www.scjucluj.ro/pdf/2019/procedura_rambursare/Metodologia_de_rambursare_2018.pdf
Procedura recuperării banilor ar fi următoarea: pentru pacienţii internaţi în regim de spitalizare continuă şi spitalizare de zi, în situaţia în care Spitalul nu poate asigura, în timp util, medicamentele sau materialele sanitare necesare îngrijirii lor, precum şi investigaţiile/analizele care nu se pot efectua în cadrul spitalului, medicul curant are obligaţia să emită o Recomandare Medicală, cu semnătură şi parafă. După ce pacientul scoate bani din buzunar pentru a cumpăra cele solicitate de medic, completează o Cerere de rambursare, pe care o depune la Registratura Spitalului, împreună cu: copie după scrisoare medicală/biletul de ieşire din spital; copie după un act de identitate; recomandarea emisă de medicul curant; dovada achitării contravalorii produselor sau serviciilor care fac obiectul cererii de rambursare, în original (chitanţe, bonuri fiscale).
Realitatea din Spitalul Judeţean Brăila arată că, în loc să îşi primească înapoi banii cheltuiţi pe timpul spitalizării, pacienţii primesc doar batjocură din partea managerului Delia Râşnoveanu şi a preşedintelui CJ, Francisk Chiriac.
Abia după ce această încălcare a legii a fost sesizată de consilierii PNL Brăila în şedinţa de Consiliul Judeţean din data de 26 septembrie 2023, pe pereţii Spitalului Judeţean Brăila au apărut rătăcite, joi, 28 septembrie, câteva anunţuri referitoare la decontarea Medicamentelor. Hârtia este nouă, abia scoasă la imprimantă, după cum se poate observa, iar afişul face referire doar la medicamente, în condiţiile în care legea prevede să fie decontate şi materialele sanitare şi investigaţiile paraclinice” a mai precizat Florin Dobrescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.