Florin Dobrescu, ministru secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale spune că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, după ce transformat din pix în Spital Clinic în 2022, este un dezastru, iar acest aspect ce nu îl deranjează deloc pe managerul Delia Râşnoveanu, susținută de PSD, care încasează lunar un salariu de peste 18.000 lei.
Potrivit declaraţiilor sale de avere, Delia Răşnoveanu încasează ca manager al Spitalului Judeţean, începând din 2018 şi până în prezent, în medie 18.500 lei/lună, la care s-a adăugat salariul de cadru universitar la Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi de 4.500 lei/lună, rezultând astfel un venit total lunar de 23.000 lei.
”Sunt şase ani de când Delia Răşnoveanu, membru PSD Brăila cu carnet de partid ştampilat la zi, deţine funcţia de manager la Spitalul Judeţean. Şase ani de când preşedintele Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac, noul lider al PSD Brăila, girează această catastrofă numită Spital Judeţean.
În 2019, ministrul Sănătăţii la acea vreme, Sorina Pintea, i-a acordat Spitalului Judeţean Brăila, cu indulgenţă, nota 6, astăzi nici de nota 4 nu mai e. Ce înseamnă managementul Deliei Râşnoveanu şi implicarea PSD Brăila în susţinerea Spitalului Judeţean? Saloane infecte dotate mai rău ca în perioada comunistă, fungi (germeni de infecţie) descoperiţi chiar în sălile de chirurgie, infecţii intraspitaliceşti, multiple crize de medicamente şi de materiale sanitare.
Pe lângă toate aceste lipsuri şi temeri legate de infecţiile existente în spital, pacienţii sunt nevoiţi să suporte şi comportamentul toxic manifestat de unii medici, care încasează lunar salarii între 12.000 lei şi 15.000 lei, asistente plătite cu sume între 4.500 lei şi 6.500 lei pe lună şi infirmiere care primesc lunar în jur de 3.000 lei.
Bătaia de joc începe cu Unitatea de Primiri Urgenţe, unde bolnavii sunt nevoiţi să aştepte chiar şi 10 ore, şi continuă cu purtarea pacienţilor pe drumuri, pentru ca, în final, să fie chemaţi la cabinetele private ale medicilor.
Debandada din Spitalul Judeţean este una de nedescris: medici care vin şi pleacă la ce oră vor, asistente care fac legea pe secţii, infirmiere care sunt şefe peste saloane, şpagă cerută pe faţă chiar dacă se dau multe rateuri medicale, medici şi asistente care le vorbesc obraznic pacienţilor şi aparţinătorilor. În ianuarie 2022, poliţiştii au deschis chiar un dosar penal pentru purtare abuzivă pe numele unui medic de la Ortopedie, în urma unui video apărut în spaţiul public.
Toate această batjocură oferită brăilenilor de managerul Delia Râşnoveanu şi girată de liderul PSD Brăila, Francisk Chiriac, a culminat la începutul acestui an cu prăbuşirea unui lift în care se aflau oameni. Liftul a căzut de la etajul III la subsol, iar cele două persoane aflate în interior au avut fost rănite şi au avut nevoie de îngrijiri medicale. Vorbim despre un lift vechi de 42 de ani şi despre un incident extrem de grav trecut cu vederea de conducerea spitalului” spune Florin Dobrescu.
Spitalul Judeţean Brăila se află în administrarea Consiliului Judeţean din 2010, iar de atunci la conducerea CJ Brăila au fost doar social-democrați.
”În toţi aceşti ani, social-democraţii nu au fost în stare să schimbe nici măcar lifturile de la Spitalul Judeţean, care au început să se prăbuşească la propriu, ca să nu mai spun despre mobilierul din multe secţii, care este total degradat. Au fost preocupaţi doar de interesul propriu şi cel de partid, iar consecinţele încep să apară. Întrebarea este: cine ar fi răspuns penal, dacă existau morţi în urma prăbuşirii acestui lift?!
În ceea ce priveşte managementul Spitalului Judeţean, PNL Brăila a cerut în repetate rânduri demisia Delia Răşnoveanu pentru incompetenţa managerială de care a dat dovadă în toţi aceşti ani, dar protecţia politică de care a beneficiat din partea PSD a ajutat-o să rămână pe funcţie.
Ca un amănunt, salariul managerului Spitalului Judeţean îl depăşeşte chiar şi pe cel al preşedintelui Consiliului Judeţean, nu că Francisk Chiriac ar merita banii pe care îi încasează, respectiv 13.600 lei/lună. Să nu uităm că cei mai mulţi dintre brăileni trăiesc cu salariul minim pe economie!
Şi mai e un aspect important de precizat aici: numărul bolnavilor trataţi în Spitalul Judeţean Brăila a scăzut în ultimii şase ani cu peste 15.000 de persoane venite să se trateze în Ambulatoriu şi cu aproape 10.000 pacienţi internaţi (un sfert din totalul de 40.000 pacienţi câţi existau în 2017). Raportările sunt publice şi pot fi studiate pe site-ul spitalului http://www.spitalbraila.ro/informatii_publice.html .
Ce i-a determinat pe brăileni să renunţe la serviciile Spitalului Judeţean Brăila este lesne de înţeles: neîncrederea în medici, teama de infecţiile intraspitaliceşti, şpaga, mizeria din saloane şi, nu în ultimul rând, lipsa de empatie a personalului medical” a declarat liberalul Florin Dobrescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.