Filarmonica “Lyra – George Cavadia” la 8 ani de existenţă

Anul acesta, Filarmonica “Lyra – George Cavadia” Brăila aniversează 8 ani de existență, ocazie cu care vor organiza un Concert aniversar, în ziua de vineri, 31 mai, de la ora 11.00, la sediul Filarmonicii, din strada Ana Aslan nr. 29. Accesul se face doar pe bază de invitație.

În cei 8 ani scurşi, Filarmonica brăileană a acumulat suficient capital de prestigiu cultural, unanim apreciat, la nivelul întregii ţări și a devenit o instituţie ce promovează constant creaţii de autentică valoare, din literatura muzicală românească sau universală, promovează excelenţa în arta interpretativă, organizând lunar concerte şi recitaluri, cu nume şi formaţii camerale cunoscute, dar şi cu debutanţi în lumea artistică muzicală.

Filarmonica „Lyra – George Cavadia” se poate înscrie cu litere mari printre instituţiile care, la urma urmei oferă servicii culturale nu numai „elitei”, care după cum se constată cu mare bucurie, de altfel, este din ce în ce mai numeroasă la Brăila.

Filarmonica „Lyra – George Cavadia” este parte din istoria acestei zone atât de bogată în nume ce şi-au lăsat amprenta în viaţa culturală a ţării.

La 31 mai 2024, este ziua Filarmonicii brăilene, un moment de mare sărbătoare, un eveniment ce trebuie marcat prin bucurie împărtăşită.

”Câştigul cel mare al Filarmonicii brăilene constă în primul rând în înfiinţarea Orchestrei de cameră „George Cavadia”, apoi a formaţiilor camerale (cvintet, sextet, grup vocal-cameral) cât și a colaborării cu celelalte instituţii culturale din oraş (Liceul de Arte „Hariclea Darclée”, Şcoala Populară de Arte „Vespasian Lungu”, Muzeul Carol I) sau din ţară (Teatrul  de Operă şi Operetă „Nae Leonard” Galaţi, Filarmonicile din Braşov, Cluj, Bucureşti, Iaşi).

Stagiunile muzicale au abundat în toată această perioadă de concerte, recitaluri, deplasări în judeţ sau în ţară. Pe scena Filarmonicii s-au perindat dirijori consacrați, grupuri camerale de înaltă ţinută artistică, tineri debutanţi, nume sonore în arta interpretativă (Alexandru Tomescu, Viniciu Moroianu, Lucian Moraru, Radu Mihai Ropotan, Gabriel Croitoru, Simina Croitoru, Ştefan Cazacu, Florin Ionescu Galaţi, Ioana Maria Lupaşcu, Sânziana Mircea, Alexandru Burcă, Laurenţiu Sima, Carmen Topciu, Florentina Soare, Aurelian Băcan, etc.)

Asta şi pentru că directorul Filarmonicii, col. (r) Petrea Gogu, un adept al strategiilor pe termen lung, a trasat linia câştigătoare a acestei onorabile instituţii, ghidându-se poate, după înţeleptul principiu, conform căruia dacă stagiunea tot începe întotdeauna toamna, când poate „plouă” prea mult, „nu-i suficientă doar o umbrelă”. Încerci să te gândeşti chiar şi la o Arcă….aşa cum a făcut-o cândva, cineva…salvând omenirea…

Şi, s-a gândit bine managerul Filarmonicii, pentru că nimeni nu mai poate contesta standardul ridicat ala acestei instituţii, nici valoarea „Festivalului Naţional al Muzicii de Cameră – SUBITO”, aflat în toamnă la cea de-a III-a ediţie şi devenit un adevărat „pol de interes” pentru formațiile camerale din ţară”, spune prof. Marilena Niculescu.

Exit mobile version