Festivalul Poetilor din Balcani

Festivalul poetilor din Balcani
Festivalul poetilor din Balcani

La sfârșitul săptămânii trecute, Brăila a găzduit ediția a opta a Festivalului Poeţilor din Balcani, țara oaspete în acest an fiind Slovenia. Evenimentele din program au avut loc în zilele de 26 și 27 septembrie, la Biblioteca Județeană “Panait Istrati”, instituție care este organizator împreună cu Uniunii Scriitorilor din România (USR) – Filiala Sud-Est și Consiliului Judeţean Brăila.

Premiile Balcanica de la cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Poeţilor din Balcani au fost oferite creatorilor: Natasha Svikart Zumer din Slovenia, pentru poezie slovenă, şi Liviu Ioan Stoiciu din România, pentru poezie românească. Premiul „Balcanica. Opera Omnia” i-a revenit poetului Radu Cârneci, Premiul „Balcanica pentru traducere în limba română a poeziei din Slovenia” a fost obţinut de Liubiţa Raichici, directorul Direcţiei pentru cultură de la Caraş Severin, iar Premiul Direcţiei pentru Cultură Brăila şi al Bibliotecii Judeţene „Panait Istrati” pentru contribuţia la dezvoltarea teoretică a conceptului de balcanism în cultură l-a luat Gheorghe Vidican.
La această ediție, trei poeţi din Slovenia: Natasha Svikart, Rade Bakracevic şi Ian Shmarcan şi mai mulți poeţi din România, au participat la sărbătoarea poeziei, aşa cum a fost numit festivalul de poetul Nicolae Grigore Mărăşanu în deschiderea festivalului.

La festival au oferit un moment artistic şi elevi ai Liceului de artă Hariclea Darclee: Sebastian Sârbu, Diana Beşchea, Marina Gârbu, Maria Ioniţă, Alina Cociaş, Maria Patrichi, Adina Kesler, Codruţa Tudoriu şi Daniela Turiac, coordonaţi de profesorii Leti Brânzia şi actorul Jarcu Zane.
Festivalul a avut parte de recitaluri de poezie, lansări de carte şi vizitarea unor obiective culturale. În următorii doi ani vor fi invitaţi poeţi din Croaţia şi Turcia, iar în cel de-al treilea, ultimul al proiectului Festivalul Poeţilor dn Balcani, vor fi invitaţi toţi poeţii premiaţi în cele zece ediţii.
În ediţiile trecute, prima fiind în 2007, am avut invitaţi din Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, Bulgaria, Macedonia, Albania, Grecia, Serbia, urmând ca în 2015 să avem oaspeţi din Croaţia.

Exit mobile version