Exerciţiul ”Danube Protector 18” la final

flotila fluvială

flotila fluvială

Marinarii militari fluviali s-au întors acasă vineri, 2 noiembrie, după ce au participat la cea de-a 11-a etapă a Exerciţiului „Danube Protector 18”, pe Dunăre, în sectorul cuprins între Brăila şi Tulcea, dar şi pe Braţul Sfântu Gheorghe.

În perioada 29 octombrie – 1 noiembrie, s-au executat trageri cu tunurile de calibru 100 milimetri şi cu celelalte sisteme de artilerie de la bordul navelor, fiind exersate şi procedurile standard de acţiune pentru descurajarea acţiunilor ilegale pe fluviu, în raioane cu risc ridicat.

În ultimii ani, după degradarea situaţiei de securitate de la graniţa estică a Uniunii Europene şi a NATO, activităţile de instruire ale marinarilor militari fluviali s-au intensificat şi s-au diversificat, pentru a asigura o prezenţă militară constantă şi robustă la gurile Dunării, îndeplinind astfel unul dintre angajamentele asumate de ţara noastră faţă de partenerii din Alianţă.

Dintre toate ţările NATO care au în serviciul militar platforme navale fluviale de luptă, flotila fluvială a Forţelor Navale Române este cea mai mare. Această structură are în dotare platforme navale dislocabile pe Dunăre şi în zonele lagunare din Delta Dunării, dar şi în proximitatea litoralului maritim. Navele militare fluviale româneşti au fost construite în şantiere navale din România şi sunt dotate cu numeroase sisteme de artilerie, capabile să execute foc asupra unor ţinte aflate la distanţe de 20 kilometri.

Exit mobile version