Duel fratesc Braila – Galati la Digi24

Duel fratesc Braila – Galati la Digi24
Duel fratesc Braila – Galati la Digi24

In competitia regionalizarii de la Digi24, cursa dintre judetele Braila si Galati a fost stransa si mai degraba una frateasca, iar Galatiul a castigat, gratie puterii economice, cu 63 de puncte la 62. In cadrul dezbaterilor initiate de Digi 24, Braila si Galati practic nu au intrat in competitie, ci mai degraba isi unesc fortele in lupta cu Constanta pentru suprematia in regiune.

La sectiunea specific local, ambele judete au primit din partea juriului de la Bucuresti, format din analistul economic – Radu Limpede, jurnalistul _ Cezar Paul Badescu si specialistul in comunicare – Dumitru Bortun, acelasi numar de puncte, 25.

La economie insa, Galatiul a primit 19 puncte, iar Braila doar 15. Radu Limpede a subliniat ca, din punct de vedere al administratiei si al culorii ei politice, tot timpul cele doua judete au fost in urma cu vreo zece ani fata de Bucuresti. Explicabila orientarea pronuntata catre stanga, spune Dumitru Bortun, data fiind puternica reprezentare a clasei muncitoare. In aceasta competitie a potentialului economic, juriul a precizat ca Braila are doi antreprenori reprezentativi pentru industria alimentara (Moraru si Caruz), dar nu se compara cu forta ArcelorMittal, dar si ca ambelor orase le trebuie o gandire industriala si trebuie sa se foloseasca mai bine de avantajul Dunarii.

Membrii juriului au pornit notarea la calitatea vietii de la observatia ca ambele judete inregistreaza o mortalitate dubla fata de media pe tara – circa 20%, explicabila prin diferentele mari intre mediul rural si cel urban. Galatiul a primit doua note de 7 si una de 6, iar Braila un 7, un 8 si un 6. Astfel, Galatiul a acumulat 63 de puncte, iar Braila a pierdut competitia la un punct diferenta: a acumulat 62 de puncte.

Aurel Simionescu

In cadrul emisiunii difuzate vineri seara de Digi 24, si care va fi reluata sambata 25 mai de la ora 13.00, primarul Brailei, Aurel Gabriel Simionescu, a tinut sa precizeze ca “Regionalizarea ne-a adus mai aproape pe toti”, iar presedintele CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu a sustinut ca „Braila si Galati sunt cea mai buna alternativa pentru regionalizare, pentru a fi resedinta de regiune”

Pe langa cei doi lideri ai administratiei locale brailene, cauza judetului nostru a mai fost sustinuta de fosta directoare a Teatrului Maria Filotti, Veronica Dobrin, care a punctat spunand ca „La inceputul secolului XX, se spunea ca Braila era orasul cu 2.000 de piane. Importante trupe de teatru isi verificau calitatea repertoriului si a pieselor de teatru dupa reactia publicului din Braila”. Alti sustinatori ai Brailei, prezenti in studioul Digi24 amenajat la Teatrul Maria Filotti, au fost directorul Muzeului Brailei, Ionel Candea, Presedintele APA-Braila, Marcel Cucu si biologul Anca Andrei, de la Administratia Parcului „Balta Mica a Brailei”.

Exit mobile version