DSP Galați vrea ca pacienții cu COVID să fie tratați la Brăila. Reacția prefectului Brăilei

Un document transmis de Direcția de Sănătate Publică Galați către DSP Brăila propune ca pacienții cu coronavirus să fie tratați în spitalele brăilene, iar cei non-COVID 19 să fie tranferați în orașul vecin, cu excepția celor de la Maternitate, unde rolurile vor fi inversate.

În documentul transmis de DSP Galați se precizează că „urmare a dispozițiilor Ministerului Sănătății transmise în timpul videoconferinței de azi, 22.03.2020, ora 11.30, vă propunem următoarele: Pacienții din județul Galați, suspecți/confirmați cu COVID-19 care prezintă patologie asociată și necesită asistență medicală de specialitate, vor fi dirijați către unitățile sanitare din județul Brăila, Spitalul de Pneumoftiziologie Brăila și Spitalul de Psihiatrie „Sfântul Pantelimon” Brăila, iar pacienții non COVID-19 vor fi dirijați către spitalele de specialitate din Galați”

Directorul DSP Galați îi solicită omologului său de la Brăila ca în cursul zilei de mâine, 23.03.2020, să comunice în scris punctul de vedere cu privire la cele propuse.

Prefectul județului Brăila, Cătălin Boboc, a declarat că documentul e doar o propunere din partea DSP Galați către DSP Brăila, care nu are la bază argumente medicale. Acesta a precizat că în cursul zilei de duminică a avut loc o videoconferință între reprezentanții Ministerului Sănătății, managerii de spitale din toată țara și toți directorii direcțiilor de sănătate publică din țară. Prefectul Brăilei a spus că din partea autorităților centrale a venit sugestia ca pentru zona Brăila-Galați criză generată de noul coronavirus să fie gestionată împreună de cele două județe, pentru ca măsurile să fie eficiente.

Prefectul Cătălin Boboc spune că sugestia ministerului sănătății este una foarte bună, iar cele două județe ar trebui să lase la o parte orgoliile și linia politică și să găsească împreună o soluție.

„Pe modelul Spitalului Colentina din București, Ministerul Sănătății încearcă să găsească soluții. Ceea ce am văzut este o propunere extrem de simplistă și fără argumente medicale a celor de la Galați. Suntem de acord că împreună putem fi mai puternici și să trecem peste această criză. Dar sub nicio formă nu vom putea primi chestii făcute seara și date și publicității. Eu mâine dimineață i-am chemat la discuții pe managerii de spitale din Brăila, președintele Consiliului Județean, directorul DSP. Ne vom întâlni și vom discuta pe acest subiect, după care ne vom întâlni cu cei de la Galați și vom găsi cea mai bună soluție, bazată pe argumente medicale. Înțelegem necesitatea și utilitatea unui astfel de demers, dar va trebui s-o facem cu argumente. Eu unul nu vreau să mă bag în discuția medicală, eu vreau doar să asigur consultarea dintre ei. Nu vreau să fie o decizie administrativă. Decizia finală trebuie să fie una utilă, să ne sprijinim unii pe alții și să putem gestiona cât mai bine această criză”, a declarat prefectul Brăilei, Cătălin Boboc.

Exit mobile version