Doar o variantă luată în calcul pentru amenajarea a 16 stații de tramvai în vederea asigurării acesului neîngrădit al persoanelor cu dizabilități la serviciile de transport public de călători

Consilierii municipali au aprobat în ședința CLM din 30 septembrie Documentația de Avizare Lucrări Investiții și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul ”Amenajare stații de tramvai în vederea asigurării acesului neîngrădit al persoanelor cu dizabilități la serviciile de transport public de călători”. Proiectul a trecut de votul consilierilor cu 18 voturi pentru și 6 abțineri, ale consilierilor PNL.

Durata de realizare a investiției în cele 16 stații de tramvai este de 2 luni, din care 2 săptămâni pentru servicii de proiectare și 6 săptămâni pentru execuție lucrări, conform DALI și a graficului de lucrări, întocmită de către proiectantul lucrării S.C. PEIESI S.R.L. Iași. Valoarea totală este de 735.198,29 lei cu T.V.A., din care C+M: 559.343,76 lei cu T.V.A..

Consilierul liberal Adrian Tabarac a atras atenția că documentația încalcă prevederile art.7 din HG nr. 907/2016, care prevede faptul că DALI trebuie să prevadă două soluții tehnice pentru orice proiect. Numai că în acest caz proiectantul a spus că pentru a doua soluție nu este cazul a fi analizată, insinuând că a doua variantă ar fi fost ”să nu se facă”.

Atât reprezentantul proiectantului, Bogdan Poleuca, cât și primarul Marian Dragomir și viceprimarul Alexandru Jantea, au susținut faptul că în acest caz, fiind vorba de elemente specifice persoanelor cu dizabilități, nu puteau să existe două variante de execuție.

Bogdan Poleucă a încercat să explice într-un fel de ce a propus o singură soluție, destul de costisitoare pentru cele doar 16 stații de tramvai care vor fi modernizate pentru accesul persoanelor du dizabilități.

Liberalii au atras atenția asupra legalității și i-au cerut secretarului să spună dacă este sau nu legală forma de prezentare a DALI-ului. Ion Drăgan nu a putut să răspundă nici DA, nici NU. Acesta a lăsat să se înțeleagă faptul că proiectantul ar fi lămurit toate problemele legate de acest proiect.

Exit mobile version