Din 20 iulie poate începe strângerea de semnături pentru alegerile locale. Vezi câți consilieri va avea fiecare UAT din județul Brăila

Vezi câți consilieri va avea fiecare UAT din județul Brăila

Partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice, alianţele electorale şi candidaţii independenţi pot începe, din 20 iulie, strângerea de semnături pentru depunerea candidaturilor la consilii locale, consilii judeţene, primari, preşedinţi ai consiliilor judeţene, potrivit Autorității Electorale Permanente (AEP).

De la data intrării în vigoare a acestei legi, care a fost promulgată săptămâna trecută de președintele Iohannis, respectiv din 20 iulie, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice, alianţele electorale şi candidaţii independenţi pot demara acţiunile de colectare a listelor de susţinători ai candidaturilor pentru consilii locale, consilii judeţene, primari, preşedinţi ai consiliilor judeţene.

Prin derogare de la prevederile Legii nr. 115/2015, art. 3 din Legea nr. 84/2020 se reduce la jumătate numărul minim al susținătorilor necesar pentru depunerea candidaturilor. Astfel, pentru candidaturile la consiliul local și la funcția de primar din aceeași circumscripție electorală, respectiv pentru candidaturile la consiliul județean și președintele consiliului județean din aceeași circumscripție electorală, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale și candidații independenți vor prezenta câte o singură listă de susținători.

Conform acestei modificări, pentru fiecare candidat la funcția de primar și de președinte al consiliului județean și listă de candidați pentru consiliul local și pentru consiliul județean, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale trebuie să prezinte o listă de susținători, care trebuie să cuprindă minimum 0.5 % din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral și în listele electorale complementare din circumscripția pentru care candidează, dar nu mai puțin de 50 în cazul comunelor, de 250 în cazul localităților urbane de rangul II și III și de 500 în cazul județelor, municipiului București, sectoarelor municipiului București și localităților urbane de rangul I.

Perioada de înregistrare a alianţelor electorale este 7 – 11 august iar depunerea candidaturilor se va putea face între 7 şi 18 august. Campania electorală va începe în 28 august şi se va încheia în 26 septembrie, la ora 7.00.

Conform datelor statistice, Consiliul Județean Brăila va avea în mandatul viitor 30 de consilieri județeni, la care se adaugă președintele CJ, ales uninominal. Reducerea numărului de consilieri județeni vine ca urmare a scăderii populației județului, la data de 1 ianuarie 2020, la 340804 locuitori. Consiliul Local Municipal Brăila va rămâne cu 27 de consilieri, municipiul înregistrând un număr de 200159 locuitori la data de 1 ianuarie 2020.

Consiliul Local Ianca va rămâne cu 17 consilieri. Cu câte 15 consilieri locali vor rămâne orașul Însurăței și comunele Viziru și Chiscani. Comuna Tufești va avea doar 13 consilieri locali în mandatul viitor, deoarece populația a scăzut sub 5000 de locuitori. tot câte 13 consilieri locali vor fi și în: Făurei, Berteștii de Jos, Cazasu, Dudești, Galbenu, Gropeni, Jirlău, Măxineni, Mircea Vodă, Movila Miresii, Stăncuța, Șuțești, Tichilești, Traian, Ulmu, Vădeni, Victoria și Zăvoaia.

Câte 11 consilieri locali vor fi în comunele: Bărăganu, Bordei Verde, Ciocile, Cireșu, Gemenele, Gradiștea, Mărașu, Râmnicelu, Romanu, Roșiori, Salcia Tudor, Siliștea, Surdila Găiseanca, Tudor Vladimirescu, Vișani.

Având o populație sub 1500 de locuitori, comunele Racovița, Scorțaru Nou, Surdila Greci și Frecăței vor avea câte 9 consilieri locali în mandatul 2020-2024.

Exit mobile version