Dificultatile din agricultura, amplu dezbatute la Facultatea de Inginerie

Dificultatile din agricultura, amplu dezbatute la Facultatea de Inginerie
Dificultatile din agricultura, amplu dezbatute la Facultatea de Inginerie

 

Astăzi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a fost prezent la Brăila într-o vizită de lucru. Acesta a luat parte la Facultatea de Inginerie Brăila, unde s-a desfăşurat evenimentul “Cercetarea ştiinţifică – garantul excelenţei în agricultura modernă. Prezent şi perspective”. Printre subiectele abordate s-au aflat actualele dificultăţi cu care se confruntă în momentul de faţă agricultura din Insula Mare a Brăilei, modul în care cercetarea universitară poate contribui activ şi semnificativ la identificarea celor mai bune soluţii, precum şi înfiinţarea unei secţii de agricultură, în cadrul Facultăţii de Inginerie Brăila.

Conducerea Facultăţii de Inginerie Brăila, a Universităţii “Dunărea de Jos” Galaţi, vrea ca această filială să aibă şi o altă specializare: cea agricolă. În acest sens, decanul Facultăţii de Inginerie Brăila, Cristian Simionescu, a subliniat faptul că scopul întâlnirii de astăzi a constat în demonstrarea preocupărilor pe care le are unitatea de învăţământ superior pe problemele de cercetare agricolă. Potrivit acestuia, în februarie 2013, la Universitatea de Ştiinţe Agricole din Bucureşti a avut loc o întâlnire convocată de Ministerul Educaţiei şi cel al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în cadrul căreia s-a cerut universităţilor şi facultăţilor cu profil agricol să facă parteneriate pentru agricultură cu liceele agricole din zonele de cercetare, cu unităţi diferite pentru a se dezvolta domeniul agricol.

 

Dificultatile din agricultura, amplu dezbatute la Facultatea de Inginerie

 

Decanul Facultăţii de Inginerie Brăila, Cristian Simionescu, a precizat:

În felul acesta s-a înfiinţat un centru de cercetare pe probleme agricole, care are 7 teme agreate de conducerea Insulei Mari a Brăilei, din care 5 sunt deja promovate. Există şi un centru de consultanţă pe astfel de probleme. În diferite acţiuni sunt implicaţi atât elevii, cât şi studenţii. Facultătea de Inginerie Brăila are ample activităţi în parteneriat cu Liceul Agricol, în sensul că facultatea suplimentează locuri pentru elevii care vor să se implice în dezvoltarea agriculturii pe plan local. La noi se doreşte realizarea unui învăţământ unitar, pe zona de agricultură, în sensul că pe Inginerie – Mecanică aşteptăm avizul Consiliului Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior pentru specializarea Maşini – Instalaţii pentru Agricultură, specializare pregătită îndelung prin calificarea cadrelor didactice, sondarea agenţilor economici de profil şi a suplimentării numărului de copii din municipiul şi judeţul Brăila, dar şi din judeţele limitrofe. Specializările noastre vor face un învăţământ unitar, în mai multe domenii, conectate cu agricultura. Referitor la cercetarea studenţească şi practică, nu pot să spun decât că domnul Buzdugan (n.r. Lucian Buzdugan, directorul general al SC Agricost Insula Mare a Brăilei) a impus nişte reguli stricte de colaborare, drept pentru care studenţii vor fi foarte bine instruiţi, iar noi trebuie să facem performanţă în cercetare, ca să nu dezamăgim partenerii din Insula Mare a Brăilei (IMB).

 

Referitor la relansarea cercetării în domeniul agricol, mai ales că în general cercetarea agricolă a fost uitată în ultimul timp, Lucian Buzdugan, directorul general al SC Agricost Insula Mare a Brăilei, a precizat că apropierea cercetării de un centru universitar poate fi un lucru benefic.

 

Dificultatile din agricultura, amplu dezbatute la Facultatea de Inginerie

 

Lucian Buzdugan, directorul general al SC Agricost Insula Mare a Brăilei, a declarat:

 

Este foarte bine dacă tânăra generaţie este atrasă prin cercetare mai simplă, la început, după care să se treacă la cercetări mai complexe. Astfel, tinerii vor putea înţelege că indifferent de suprafaţa exploataţiei tot este nevoie să se realizeze testări la produs, soi sau hibrid. În ceea ce ne priveşte, noi am dezvoltat astfel de acţiuni, ajungând să cercetăm peste 1.400 de elemente, fie că este vorba de soiuri hibrid, tehnologii sau input-uri pe care le folosim. Datorită legăturii strânse pe care o avem cu această facultate, am fost deschişi. Întâi s-a făcut practică, la noi, în IMB, apoi am găsit soluţii pentru a pune la dispoziţia Facultăţii de Inginerie realizarea acţiunilor agricole.

 

Prezent la manifestare, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a menţionat:

 

Ceea ce este important pentru noi toţi este faptul că un producător atât de mare din ţară face un lucru foarte bun pentru agricultură. În acelaşi timp, imi exprim regretul că nu am reuşit să dăm mai multe competenţe judeţelor pentru a dezvolta acest sector. Asta cu toate că de 3 ani de zile se încearcă modificarea legislaţiei privind competenţa în domeniul agricol, unul foarte important atât pentru noi, ca judeţ, cât şi pentru ţară.

 

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a declarat că se bucură că Universitatea “Dunărea de Jos” Galaţi a luat decizia ca Facultatea de la Brăila să îmbrace şi o altă direcţie, aceea de agronomie, acesta fiind principalul motiv pentru care a sosit la Brăila.

 

Dificultatile din agricultura, amplu dezbatute la Facultatea de Inginerie

 

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a declarat:

 

Cred că pentru Brăila, dezvoltarea agriculturii reprezintă principala sursă de creştere economică pentru judeţ şi sursă prin care se pot crea locuri de muncă. Mă bucur că există preocupare pentru pregătirea tinerei generaţii, văd că există şi un liceu agricol. Eu şi ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, am avut mai multe discuţii de a consolida clădirile liceelor şi realizarea colaborării dintre liceele şi facultăţile agricole, astfel încât să asigure resurse la toate nivelurile, nu numai umane cu pregătire universitară. Mă bucur că cercetarea reprezintă astăzi o nouă pârghie pe care se mizează la această facultate. Am spus mereu că cea mai importantă latură a pregătirii unui student este aceea de practică şi cercetare. În ultimele luni au fost ample discuţii privind Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020. Vrem să creăm posibilitatea ca persoanele care au licee şi facultăţi agricole, staţiuni didactice sau ferme proprii pe care le folosesc ca bază didactică de pregătire pentru studenţi pot să obţină finanţare prin acest program, ca achiziţie de utilaje, bază materială. Această prevedere vrem să o introducem cât mai curând posibil şi o vom negocia la Bruxxeles, astfel încât din toamnă să se intre la finanţare.

 

După aceste ample discuţii, s-a efectuat o deplasare în Insula Mare a Brăilei, unde s-au studiat culturile de soia şi de rapiţă de la fermele Prundu şi Filipoiu. Pe tot parcursul vizitei de lucru, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a fost însoţit de preşedintele Organizaţiei Judeţene Brăila a Partidului Conservator, senatorul Dănuţ Cristian Mihai.

 

Exit mobile version