Deputatul de Braila, Cristian Rizea, a intrat in “Top 21 A.N.I.”

Deputatul de Braila, Cristian Rizea, a intrat in “Top 21 A.N.I.”
Deputatul de Braila, Cristian Rizea, a intrat in “Top 21 A.N.I.”

Agentia Nationala de Integritate a publicat lista celor 21 de parlamentari care risca sa isi piarda mandatul inainte de finalul legislaturii, in maxim un an, in urma proceselor cu ANI.

Pe lista Agentiei Nationale de Integritate, intre cei care au pierdut deja procesele in prima instanta si in cazul carora se mai asteapta doar verdictul final al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) se afla nume cu notorietate: fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu (senator PSD), deputatul PSD, Oana Niculescu-Mizil, nepoata fostului demnitar comunist Paul Niculescu-Mizil, deputatul PSD Anghel Stanciu, unul din autorii actualei legi electorale.

ANI a finalizat investigatiile in cazul a 49 de parlamentari sau demnitari cu functii in Guvern, 35 de dosare sunt inca in instanta dintre care 31 se afla in faza de recurs. Astfel, 21 de parlamentari risca sa isi piarda mandatele castigate in decembrie 2012. Dintre acestia, cei mai multi provin de la PSD – 14, UDMR -2, PDL -2, PNL -1, un independent si un reprezentant al minoritatilor.

Pe aceasta lista se regaseste si deputatul de Braila, Cristian Rizea, care este cercetat de ANI deoarece exista o diferanta nejustificata intre averea declarata si veniturile realizate. Conform declaratiei de avere de pe site-ul Camerei Deputatilor, Cristian Rizea a avut un venit anual de 53.489 lei, aceasta suma reprezentand indemnizatia incasata din functia de deputat. Tot in declaratia de avere, Cristian Rizea mai are trecut un cont de 45.000 euro, suma provenita din vanzarea unui imobil in aprilie 2010, dar si suma de 14.387,19 ron, rezultata din vanzarea unui loc de parcare in decembrie 2010.

Lotul incompatibililor si al demnitarilor cu probleme cu averea ar mari astfel de patru ori numarul colegiilor uninominale ramase descoperite in prezent, pentru care Guvernul nu a stabilit inca o data a alegerilor parlamentare partiale, in ciuda insistentelor Autoritatii Electorale Permanente si a faptului ca legea a fost incalcata. Premierul Victor Ponta a declarant insa ca va organiza alegeri “la pachet”, cand se vor finaliza aceste decizii de incompatibilitate sau de averi nejustificate.

Deocamdata, Parlamentul Romaniei are 5 locuri vacante la Camera Deputatilor, ale lui: Dan Radu Rusanu, George Becali, Aurel Nechita, Eduard Hellvig si Ovidiu Silaghi, iar la Senat e cel mai vechi mandat vacant, a lui Dan Voiculescu, din 28 ianuarie 2013, iar in perioada urmatoare se va mai vacanta si mandatul lui Antonie Solomon, de la PP-DD, care a fost condamnat zilele trecute la trei ani cu executare.

Lista parlamentarilor care risca pierderea mandatului:

1. Vasile Bleotu, deputat PSD – incompatibilitate;

2. Trifon Belacurencu, senator PSD – incompatibilitate;

3. Ecaterina Andronescu, senator PSD – incompatibilitate;

4. Florian Popa, senator PSD – incompatibilitate si conflict de interese;

5. Paul Ichim, senator PNL – incompatibilitate;

6. Valer Marian, senator independent, ex-PSD – incompatibilitate;;

7. Liviu Harbuz, deputat PSD – incompatibilitate;

8. Toader Dima, deputat PSD – incompatibilitate;

9. Cristian Radulescu, liderul senatorilor PDL – avere nejustificata;

10. Cristian Rizea, deputat PSD – avere nejustificata;

11. Dumitru Oprea, senator PDL – avere nejustificata;

12.Oana Niculescu Mizil Stefanescu Tohme, deputat PSD – conflict de interese;

13. Sorin Lazar, senator PSD – conflict de interese;

14. Sonia Draghici, deputat PSD – conflict de interese;

15. Mate ANdras, deputat UDMR – conflict de interese;

16. Vasile Gliga, deputat PSD – conflict de interese;

17. Karoly Kerekes, deputat UDMR – conflict de interese;

18. Ghervazen Longher, deputat pentru Minoritati – conflict de interese;

19. Marian Neacsu, deputat PSD – conflict de interese;

20. Floin Paslaru, deputat PSD – conflict de interese;

21. Anghel Stanciu, deputat PSD – conflict de interese.

Exit mobile version