Cum vrea Ponta sa faca rost de un million de voturi

Cum vrea Ponta sa faca rost de un million de voturi

Persoanele fizice care au credite la banci si cu salariu net mai mic sau egal cu 1.610 lei vor putea sa obtina o reducere la jumatate a ratei, dar nu mai mult de 500 lei lunar, timp de doi ani, urmand ca dupa aceasta perioada sa beneficieze de un credit fiscal de la stat tot timp de doi ani, in valoare de 200 lei lunar.

Aceste facilitati au fost anuntate aseara de premierul Victor Ponta si care este optionala, se poate acorda tuturor persoanelor fizice, salariati sau pensionari, cu conditia sa nu aiba restante la plata ratelor mai vechi de 90 de zile. Masura ar putea viza 907.000 debitori, a fost discutata cu Banca Nationala si agreata de partenerii internationali ai Romaniei. Dupa aceasta perioada de doi in care un debitor poate beneficia de reducerea la jumatate a ratei, statul acorda un credit fiscal „pentru a acoperi cresterea dobanzii pentru cei doi ani de scadere a ratei”, a afirmat Ponta.
Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a explicat ca orice persoana fizica ce intruneste conditiile „poate opta pentru a isi reduce pana la jumatate rata, timp de doi ani, si statul ii da peste doi ani credit fiscal de 200 de lei, aceasta e propunerea, timp de pana la doi ani”.
Guvernul are in vedere, prin aplicarea acestui sistem, sa aduca in economie 4 miliarde de lei pe an, ceea ce echivaleaza cu „o crestere suplimentara cu 1% din PIB pe doi ani”. In plus, statul castiga suplimentar din TVA 900 milioane de lei iar indirect revine la buget „o treime din crestere economica”.
Mecanismul facilitatilor pentru persoanele fizice cu credite va trebui sa se incadreze intr-o anvelopa de 0,1% din produsul intern brut (PIB) pe anii 2016 si 2017, pe partea de venituri fiscale. La valoarea actuala a PIB, aceasta inseamna ca impactul bugetar total trebuie sa fie de circa 600 de milioane de lei.

Exit mobile version