Cum propune FRF încheierea campionatului Ligii a 3-a

În videoconferința cu reprezentanții cluburilor din Liga 3, președintele FRF, Răzvan Burleanu, a prezentat un scenariu ce urmează a fi aprobată după ce majoritatea echipelor a transmis că nu îndeplinesc condițiile cerute de protocolul recomandat de autoritățile locale pentru reluarea activității. Astfel, toate cele trei echipe brăilene din Liga a 3-a vor juca și în sezonul viitor în același eșalon.

Federația Română de Fotbal propune ”înghețarea” sezonului 2019-2020 al Ligii a 3-a, pe baza actualului clasament înregistrat după desfășurarea a 16 etape dintr-un total de 30, fără ca nicio echipă să retrogradeze. În schimb, vrea să promoveze în Liga a 2-a câte o echipă din fiecare dintre cele cinci serii. După cele 16 etape din seria a II-a a Ligii a 3-a, Viitorul Ianca ocupă locul 7 cu 25 de puncte, CS Făurei ocupă locul 8 cu 21 de puncte, iar Dacia Unirea Brăila se află pe locul 14, cu 11 puncte.

În seriile unde diferența dintre prima și a doua clasată este mai mică de trei puncte, respectivele echipe vor juca un baraj în dublă manșă, la sfârșitul lunii iulie, iar câștigătoarea va accede în Liga a 2-a.

Astfel, Aerostar Bacău (Seria 1 / are un avans de șapte puncte față de Foresta Suceava) și U Craiova 1948 SA (Seria 4 / are un avans de 13 puncte față de Șoimii Lipova) vor promova direct în Liga 2.

În schimb, în Seria 2, Unirea Slobozia are trei puncte avans față de Mostiștea Ulmu, deci va merge la baraj. În Seria 3, Progresul Spartac, care este la egalitate de puncte cu CSM Slatina, ocupanta locului 2, (în meciul direct au remizat la Slatina, scor 2-2, iar echipa bucureșteană era lider datorită golaverajului), se vor întâlni în dublă manșă pentru a se decide promovata. La fel se întâmplă și în Seria 5, unde Fotbal Comuna Recea are doar două puncte peste a doua clasată Minaur Baia Mare, astfel că cele două formații maramureșene vor juca din nou două meciuri, acum de baraj, pentru a accede în Liga a 2-a.

Vor promova în Liga a 3-a din Liga a 4-a cele 14 câștigătoare ale unui baraj în 3 (14 x 3 = 42 echipe), baraje ce se vor stabili prin tragere la sorți. Datele de baraj se preconizează a fi la sfârșitul lunii iulie. În Liga a 4-a din Brăila pe primele două locuri se află Victoria Traian și Sportul Chiscani, la diferență de un punct, dar cu un meci mai puțin pentru echipa din Chiscani. Meciul direct dintre cele două ar fi urmat să se dispute în etapa a 18-a, dar campionatul a fost întrerupt.

Conform propunerii FRF, vor retrograda din Liga a 2-a în Liga a 3-a echipele de pe locurile 16, 17, 18, pentru că două echipe sunt retrase deja și, astfel, din cele 20 de formații de la startul sezonului mai rămân doar trei de retrogradat. În acest moment, după 24 de etape disputate înainte de suspendarea sezonului din cauza pandemiei de COVID-19, pe aceste poziții se află Concordia Chiajna, FK Csikszereda și Pandurii Târgu Jiu.

FRF va efectua o nouă tragere la sorți pentru stabilirea a 14 mini-turnee, fiecare de câte trei echipe. Fiecare formație dintr-o grupă va juca împotriva celorlalți doi adversari, iar prima clasată va fi desemnată nou-promovată.

Astfel, de această dată, în loc de 21 de echipe vor promova doar 14, însă, în cazul în care seriile de Liga a 3-a din noul sezon nu se vor completa, atunci FRF ia în calcul și ca cele mai bune locuri 2 din aceste mini-turnee să promoveze pe locurile vacante, pe baza unor criterii stabilite cu golaveraj, cartonașe galbene, etc.

Meciurile de baraj vor avea loc în jurul datei de 5 august, pe teren neutru.

Conform acestor planuri, noul sezon de Liga a 3-a va avea cinci serii a câte 18 echipe, în loc de 16 câte sunt acum.

Exit mobile version