Reteta zilei: Piftie de porc

piftie-de-porc-2Piftiile sau raciturile sunt preparate specifice mesei de Revelion, cand se pregatesc numeroase feluri de mancare din porc.

Vom invata in cele ce urmeaza cum sa facem o piftie traditionala gustoasa, ca la bunica…

 Ingrediente

Picioare de porc, 2 cepe, 2 morcovi, patrunjel, boabe de piper, 5 catei de usturoi,telina, sare.

Cum se prepara

Spala si curata bine picioarele de porc. Taie apoi picioarele in mai multe bucati. Pune bucatile de porc la fiert, intr-o oala. Apa trebuie sa acopere in intregime bucatile de porc. Lasa la fiert la foc mic, cateva ore. Din cand in cand arunca spuma care se formeaza deasupra apei.
Adauga apoi sarea si zarzavatul tocat.

Mai lasa la fiert pana cand carnea se desface usor.

Cand a fiert bine, desfa carnea de pe oasele pe care le dai musai cainelui , sa simta si el ca e Revelion.

Aseaza carnea pe fundul unui bol. Piseaza usturoiul si amesteca cu putina sare. Amesteca in zeama in care a fiert carnea.
Strecoara zeama in care a fiert carnea si toarna peste carnea din bol.

Ai grija sa acoperi bine carnea cu lichid.

Da apoi bolul la rece, ca sa se inghege, timp de cateva ore.

Cum se serveste

Cand s-a inghegat bine, rastoarna piftia pe un platou.
Piftia din carne de porc se serveste ca atare, taiata in felii. O calitate a piftiei este faptul ca ea poate fi pusa in recipiente de diverse forme. Astfel, va fi mai aspectuoasa la servire . Da-o apoi la rece pentru a se inchega. In general, piftia sta la rece pana a doua zi, inainte de a fi servita.
Piftia poate fi servita ca atare sau insotita de salata de sfecla sau de sos de hrean. De asemenea, o modalitate de a orna piftia este cu bucatele de morcovi si frunze de patrunjel.
Pofta buna !
Ion Custoglu

 

 

 

Exit mobile version