Cum arată și ce dotări are ”scumpul” amfiteatru al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila

Săptămâna trecută, în Amfiteatrul de la Spitalul Clinic Județean de Urgențe Brăila a avut loc un prim eveniment, o parte din lucrările Conferinței regionale Zilele medicale „Dunărea de Jos”. Reabilitarea și modernizarea acestei clădiri a început în 2015, dar abia acum a putut fi organizat un prim eveniment.

Managerul spitalului, dr. Delia Râșnoveanu a prezentat cum arată acest amfiteatru, investiția de peste 1,3 milioane de lei pentru realizarea a ceea ce a fost proiectat inițial și în care se dorea chiar transmiterea în direct a imaginilor din sala de operații, și o sală de conferințe cu un spațiu destinat traducerilor în cazul unor conferințe internaționale.

Valoarea inițială a proiectului a fost de 1,334 milioane lei, inclusiv TVA. După ce au început lucrările s-a descoperit că proiectul a fost conceput fără a include racordarea la utilități, așa că a fost nevoie de alți bani (412.471 lei din bugetul Consiliului Județean). În concluzie, a fost vorba despre reabilitarea și modernizarea unei clădiri deja existente, nu despre o clădire nouă, ridicată de la zero.

Potrivit proiectul inițial, amfiteatrul urma să aibă are o suprafață utilă de 440,84 mp și să dispună de 120 de locuri. Pe lângă amfiteatrul propriu-zis, proiectul mai includea și spații anexe: sală de primire, garderobă, grupuri sanitare pentru studenți și respectiv pentru profesori/ lectori și o mică bucătărie.

Rezultatul este o sală care are spații prevăzute pentru cabinele traducătorilor, un hol încăpător, niște toalete și două camere în care va fi amenajată o bibliotecă cu profil medical, secție a Bibliotecii Județene Panait Istratti. În holul amfiteatrului erau depozitate noile litere și panouri luminoase cu noua denumire a spitalului. Clădirea are centrală termică proprie.

Referitor la acest Amfitetru, managerul spitalului, dr, Delia Râșnoveanu a spus că ea consideră că a meritat orice investiție, pentru că este în primul rând în beneficiul personalului medical și al studenților. Conform declarațiilor acesteia, Amfiteatrul va fi folosit în primul rând pentru studiu, pentru conferințe.

”Dacă vom reuși într-o perioadă ulterioară să conectăm și camera video de la sala de operație, să putem să transmitem în direct pentru studenți intervențiile operatorii; deocamdată o folosim pentru ședințe și pentru conferințe, acolo unde este nevoie” a spus dr. Delia Râșnoveanu.

Aceasta a negat că aici s-ar putea ține și rapoartele de gardă, acestea urmând să se țină pe secție, pentru că nu se pot ține într-un spațiu separat.

Râșnoveanu a explicat: „A durat foarte mult partea de utilități, care a trebuit să fie făcută de noi, de când am preluat clădirea și apoi dotarea cu mobilier. Clădirea propriu-zisă a fost finalizată înainte de anul 2017, când am venit eu”.

Ea a mai precizat că are în vedere și o posibilă închiriere a sălii de conferințe, însă este necesar să fie făcută mai întâi o evaluare, pentru a se stabili nivelul chiriei ce poate fi percepută și apoi, Consiliul Județean să aprobe un proiect de hotărâre în acest sens.

Exit mobile version