Într-o zi de primăvară, când magnoliile ne-au îmbătat simțurile cu parfum lor, când firul ierbii ne zâmbește prietenos, invitându-ne la o plimbare pe malul Dunării ori, în parcurile orașului, când pomii au explodat în floare… în orașul cu salcâmi au poposit vreme de două ore, trei tineri talentați și frumoși: Cosmin Seleși, Paul Ipate și Monica Odagiu.
Au venit să ne scoată din cotidianul zilnic, să ne vindece sufletele de stres, să ne țină captivi în bucuria unui spectacol de zile mari.
Am ajuns cu ceva vreme înaintea începerii spectacolului, când, pe scările „Palatului Tineretului” din Brăila urcau grăbiți, Paul Ipate și Monica Odagiu, căutând să intre cât mai repede în culisele scenei, dar ce să vezi: nimeni!… Ușa de la intrare, încuiată! Câțiva spectatori, câți eram afară, ne uitam mirați unii la alții, dar în același timp ne bucuram de prezența celor doi actori! Au fost îndrumați de un gardian spre intrarea din spate. Noi, cei de afară, ne frecam mâinile de nerăbdare, să ne hrănim inimile cu frumos, cât mai curând.
Odată ajunși în sală, ocupându-ne fiecare locurile, am rămas în așteptarea clipei de început a spectacolului: ,,Te despart de nu te vezi”, pe textul lui Tristan Petitgirard, un titlu demn de o comedie absolută, un maraton al răsturnărilor de situație.
În vremurile când căsnicia nu mai e la modă, când despărțirile sunt la tot pasul, când tinerii aleg să trăiască liberi de contract, când ordinea priorităților în viață s-au schimbat, această spumoasă comedie o putem lua ca pe o lecție de viață, ca pe un manual al iubirii, al maturizării și al asumării, al emancipării femeii, dar și al eliberării, când rațiunea domină sufletul.
Cu sala arhiplină, în aplauzele furtunoase ale publicului, și-a făcut apariția actorul Paul Ipate, care, din primele cuvinte rostite a adus hohote de râs. A dialogat cu noi, dorind să afle cum stau lucrurile, la noi în comunitate, în relațiile de cuplu și, nu numai.
După acest incitant dialog a urmat adevărata aventură a comediei, alăturându-se scenei și ceilalți doi actori: Cosmin Seleși și Monica Odagiu. Din acest moment s-a declanșat cavalcada râzului, în care noi, cei din sală, abia m-ai puteam respira.
Textul a fost jucat excelent de cei trei actori, punând în valoare capacitatea lor de trecere de la o situație la alta, de la o stare la alta, de la „pace”, la „război”. Cred cu tărie, că acest spectacol le-a dat plus valoare celor trei artiști, întrecându-se pe ei înșiși, prin intensitatea jocului actoricesc.
Au presărat atâta sare și piper în acest spectacol, încât reușita a fost răsplătită la final prin prelungi aplauze din partea publicului prezent.
Avem nevoie de astfel de momente, dar sunt prea puține sau dacă sunt, nu se ridică la nivelul așteptărilor noastre. Învățați cu monotonia, nu mai știm să zâmbim, devenind pe zi ce trece mai apatici și mai greu de urnit spre o atitudine pozitivă. Vinovată să fie lumea în care trăim? Sau contribuim și noi la fracturarea bunei dispoziții și-a armoniei întregului univers?!
În noi stă puterea schimbării atitudinii, în noi găsim magia depășirii oricărei situații, în noi putem regla balanța unei vieți echilibrate!
Felicitări, mari actori ai scenei românești! Sunteți generația pe care ne-o dorim și de care avem atâta nevoie! Mă înclin în fața talentului vostru, în fața dăruirii și a profesionalismului vostru, față de meseria căreia îi faceți cinste și onoare!
Sibiana Mirela ANTOCHE – Scriitoare, jurnalistă, membră U.Z.P.R.