Costel Pătrășcan a câștigat în prima instanță procesul cu CJ Brăila, pe tema Casei Umorului Desenat. Președintele CJ nu renunță și va continua procesul pentru Casa Umorului Desenat

Anul trecut, Consiliul Județean și Muzeul Brăilei se lăudau cu inaugurarea unei noi secții a muzeului, ”Casa Umorului Desenat din Brăila”, despre care spuneau că este un muzeu unic în Europa Centrală și de Est!

Inaugurată pe 20.09.2023, în contextul derulării celei de a 18-a ediții a Salonului Internațional de Caricatură, muzeul, situat în clădirea de patrimoniu, de pe str. Ana Aslan nr. 27-29, Casa Umorului Desenat din Brăila a stârnit revolta caricaturistului Costel Pătrășcan, care în 2022 a înființat la în incinta Palatului Culturii Lyra Braila, Muzeul Umorului.

Pentru a-și proteja demersul cultural, pentru că știa ”cu ce specimene a de luptat”, Pătrășcan a inregistrat la OSIM atât denumirea ”Muzeul Umorului” cât și ”Casa Umorului”, Deși demersurile de înființare a ”Muzeului Umorului” de către CJ Brăila au început la inițiativa lui Costel Pătrășcan, pe parcurs cei de la CJ au considerat că Pătrășcan ar putea fi un personaj incomod și au tergiversat lucrurile, astfel că Pătrășcan a luat decizia de a continua pe cont propriu demersul ”Muzeului Umorului”. La mai un an după inaugurarea Muzeului lui Pătrășcan, s-a înființat la Brăila, ”copia, plagiatul Muzeului Umorului, o ctitorie a Consiliului Judetean si a Muzeului Brailei Carol I, intitulata Casa umorului desenat, pe modelul «să i-o tragem lui Pătrășcan»”.

”Așa se face că avem la Brăila atât originalul, dar și copia unei instituții ce se ocupa de râsul românilor, la o distanță de 2-300 de metri una față de cealaltă. Când nu te pricepi să faci oamenii să râdă, după cum se vede, poți să te faci de râs! Copia este generos bugetată de Consiliul Județean (majoritate PSD), iar originalul, Muzeului Umorului de care mă ocup, este făcut din donații și, așa cum îmi place să spun, cu «zero bani publici!». Deși am făcut public și am avertizat și Consiliul Județean Brăila cât și Muzeul Brăilei că nu sunt îndrituiți să folosească denumirea de Casa Umorului, pe principiul «câinii latră, caravana trece», noi suntem jupânii Brăilei și facem ce vrem noi, nu a contat” declara Costel Pătrășcan în noiembrie 2023, când a hotărât să acționeze în instanță împotriva Consiliului Județean și să ceară interzicerea denumirii de ”Casa Umorului” pentru secția creată la Muzeul Brăilei ”CarolI”.

În sentința dată joi, 8 februarie 2024, de Tribunalul Brăila, se precizează că instanța „dispune interzicerea imediată pentru pârâți a utilizării sintagmei «Casa Umorului Desenat» în acțiunile, activitățile, documentele, întrunirile, simpozioanele, materialele scrise, etc, organizate de către aceștia, respectiv interzicerea folosirii/utilizării mărcii «Casa Umorului» singură sau în combinație cu alte înscrisuri sau documente de către pârâți sau colaboratorii acestora, inclusiv în mediul online”.

La finalul ședinței extraordinare a CJ Brăila din 9 februarie, consilierul județean PNL, Alexandru Bucălău a solicitat ca CJ Brăila să renunțe la continuarea procesului cu Pătrășcan, dat fiind că indiferent ce căi de atac s-ar folosi, este de așteptat ca toate instanțele să-i dea câștig de cauză celui care deține marca înregistrată ”Casa Umorului”.

„Având în vedere sentința care a fost dată ieri (n. red. joi, 8 februarie), aș dori să propun stoparea procesului cu Muzeul Brăilei, pentru că mi se par niște bani aruncați în vânt. Consiliul Județean a pierdut în prima instanță și nu văd rostul, dat fiind că domnul Pătrășcan și-a înregistrat la OSIM dreptul de proprietate asupra denumirii. Nu văd rostul continuării acestui proces” a declarat Alexandru Bucălău.

Președintele CJ Brăila n-a dat nicio lămurire pe această temă și a spus „E declarația dvs, am închis ședința… Nu vreau să comentez procesul, sunt alte căi de atac… Ședința e închisă, e ședință extraordinară.”

„Apărarea o faceți din bani publici, domnule președinte!”, a mai spus Bucălău.

Exit mobile version