Consilierul municipal PNL Florin Gheorghiță nemulțumit de performanțele de la RA Zona Liberă și de rectificarea bugetară pentru aprobarea unor bonusuri pentru angajații Regiei

Consilierul local PNL, Florin Gheorghiță, a avut o intervenție în ultima ședință ordinară a CLM Brăila, la proiectul 6 de pe ordinea de zi, în care a atins două puncte, în ceea ce priveste Regia Autonoma Zona Liberă Brăila, faptul că deși sunt cu cifre financiare negative, pe pierdere, ei își aloca prime și bonusuri și că nu se vede nici o actiune de a aduce în Brăila industrii care să plăteasca venituri nete mai mari decât salariul minim pe economie.

”Față de ce s-a bugetat pentru 2022, la acest moment cifrele arată (și anul nu s-a încheiat), că sunt pe minus cu 167,000.00 RON. În acest context, totusi, membrii în CLM ai PSD au votat să fie premiati cu următoarele sume: Cresterea cheltuielilor cu sporuri, prime, bonificatii cu 47,000.00 RON; Cresterea cheltuielilor aferente contractelor de mandat si a altor organe de conducere cu suma de 9,000.00 RON; Cresterea cheltuielilor privind contributia de munca datorata de angajator cu 4,000.00 RON.

In schimb, vor scade: Salariile de baza cu suma de 19,000.00 RON; Cheltuielile cu alte bonificatii cu suma de 7,000.00 RON; Cheltuielile cu bonusurile cu suma de 7,000.00 RON” spune consilierul municipal liberal.

Consilierul Florin Gheorghiță precizează că acestea sunt variantii fata de sumele bugetate, suplimentar fata de ce era deja bugetat. La capitolul bonusuri este alocata suma de 347,000.00 RON.

”Ghici ale cui salarii vor descreste si unde se duc bonusurile suplimentare? Ingineria financiara si motivatiile ca se vor plati tichete de vacanta trebuie sa fie verificata de curtea de conturi, pentru ca aceste cheltuieli au capitol distinct in buget si agitatia lor demonstreaza ca am atins un punct sensibil, asupra caruia nu voiau sa se sesizeze nimeni. Apoi, am spus ca as fi asteptat o mobilizare generala a echipei de management care sa caute sa acopere pierderea de venituri, atragand noi contracte. Investitiile in zona libera au scazut pana la pargul de 2.5% in acest an. Restul banilor s-au dus catre salarii, bonusuri, prime” atrage atenția consilierul PNL.

Consilierul liberal spune că prin intervenția s-a din ședința CLM a vrut să atragă atenția să nu se mai ducă către industrii care plătesc salariul minim pe economie.

”Am tot respectul pentru businessul cu cablaje auto, dar 90% din salaraiații de acolo sunt plătiți cu salariul minim pe economie. Dacă vrem să nu mai fim polul săraciei din România, să încercăm să atragem industrii care necesită personal cu înaltă calificare, care automat au salarii mult mai mari și foarte mari. Pentru ca unul este salariul mediu la o fabrică constructoare de autovehicule (secretul bunăstării Germaniei si nu numai), de tramvaie (un tramvai costa 2,000,000.00 euro), turbine eoline, panouri fotovoltaice, etc. Banii câștigați de salariații unor astfel de fabrici vor fi cheltuiți în Brăila și vor genera bunăstare în acest oraș. Și învățământul va avea de câștigat, pentru că vor pregăti tineri pe aceste domenii. Vor veni din alte parți tineri să se pregătescă și vor ramâne aici să se angajeze. Și astfel Brăila nu va mai avea spor negativ al populației, nu va mai avea o populație a cărei medie de vârstă creste de la an la an. Nu va mai trebui să ne uităm la Cluj, Timișoara, Iași, etc. Nu în ultimul rând, statutul Zonei Libere permite facilități fiscale dacă aduci materii prime în acel perimetru, le prelucrezi și le exporți. Dacă le vinzi în țara gazdă, acele facilitâți dispar. Acesta a fost motivul pentru care am indicat piețe de desfacere din afara Uniunii Europene” mai spune consilierul local municipal PNL, Florin Ghoerghiță.

Gheorghiță a precizat că atunci când a spus că nu așteaptă răspunsuri de la primar sau viceprimari, și aștept aceste răspunsuri de la reprezentantul CLM Brăila în Consiliul de Administrație, a avut în vedere Regulamentul de organizare al Zonei Libere.

Interesant este faptul că în aceiași ședință a fost prelungit mandatul pe ănca 4 ani, d-lui Iacomi Eugen, dar și a domnilor Beliciu Iulian și Seciu Mircea.

Proiectrul de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al RA Zona Liberă Brăila a foat adoptat cu 21 de voturi ”pentru” și 7 ”împotrivă”.

Exit mobile version