Conducerea Spitalului Județean a explicat cum și în ce situații se pot deconta medicamentele cumpărate de pacienții internați

Una dintre problemele discutate în ședința ordinară a Consiliului Județean de luna trecută, la punctul ”Diverse”, a fost lipsa medicamentelor din Spitalul Clinic Județean de Urgență Brăila. Problema a fost adusă în discuție de consilierul Dănuț Lungu, care a atras atenția conducerii CJ asupra faptului că pacienții internați sunt puși în situația de a-și cumpăra medicamentele prescrise de medici.

Viorel Botea, consilier județean și Președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic Județean de Urgențe Brăila, a invitat reprezentanți ai mass-media la o discuție la care au participat și managerul spitalului, Mihaela Delia Râșnoveanu, și directorul medical, Voicu Dragoș, pentru clarificarea celor semnalate.  

Dragoș Voicu a precizat că sunt medicamente care la un moment dat au lipsit în toată țara, situație întâlnită în pandemie. Acesta a precizat că motivele acelor lipsuri au ținut de anumite măsuri administrative, economico-financiare și mai puțin de unitatea spitalicească.

„Există o procedură care a fost prezentată și în cursul procesului de acreditare, și în Consiliul de Administrație: medicamentele care sunt supuse decontării în cazul în care le cumpără pacientul sunt expuse pe site, deci le poate consulta oricine. Există situații  în care pacientul dorește un medicament care are aceeași substanță activă în compoziție, dar altă denumire farmacologică. Atunci, cu tot regretul, trebuie să și le cumpere fără să fie decontate de spital”, a precizat Dragoș Voicu.

Dacă un pacient are nevoie de un medicament pe care spitalul nu îl are pe stoc la momentul respectiv, medicul curant prescrie rețeta pacientului, se face un referat care ajunge pe linie ierarhică la conducerea spitalului, pentru aprobare, pacientul își cumpără medicamentele prescrise, iar spitalul decontează suma, pe baza facturii de la farmacie. Decontările nu se fac imediat, ci la sfârșitul lunii. Este o procedură poate greoaie, dar este singura legală și aplicabilă economic în momentul de față. 

„Dacă este vorba despre o investigație paraclinică, este același lucru. Dacă nu ne merge, de exemplu, nici un RMN, și este neapărată nevoie, se poate face în altă parte, tot cu recomandare, și se decontează ulterior, tot conform procedurii respective” a declarat managerul instituției, dr. Mihaela Delia Râșnoveanu . 

Parcursul anului au fost sub 30 de cereri de decontare a medicamentelor cumpărate de pacienți, dar, atunci când a fost cazul, toate solicitările de decontare au fost onorate. Este posibil și ca unii pacienți să prefere să își cumpere medicamentele fără decontare, mai ales dacă prețul nu este unul ridicat. Au fost și situații în care un pacient a dorit un anume medicament, dar spitalul avea în stoc un medicament similar, cu aceeași substanță activă, dar cu altă denumire farmacologică, iar în această situație nu s-a putut deconta contravaloarea medicamentului cumpărat.

Am pus la fiecare secție, la camera de gardă, pe ușă, un anunț prin care spunem că medicamentele se pot deconta conform procedurii. Este pus și pe site-ul spitalului anunțul, este pus și la internări” a precizat managerul Delia Râșnoveanu

Exit mobile version