Colegiile Balcescu si Murgoci intre primele 10 din tara

Colegiile Balcescu si Murgoci intre primele 10 din tara
Colegiile Balcescu si Murgoci intre primele 10 din tara

Luni, 1 iulie, au fost afișate toate notele la limba şi literatura română şi la matematică şi rezultatele la examenul de Evaluare Naţională 2014 la unităţile de învăţământ unde elevii au susţinut probele, urmând ca vineri, 4 iulie, să fie publicată ierarhia mediilor de admitere în baza cărora se va face repartizarea. Judeţul Brăila a rămas pe primul loc în privinţa ratei de promovare și după soluționarea contestațiilor. Dacă înainte de contestaţii procentul era de 87,14%, în urma rezolvării contestaţiilor procentul de promovare a crescut la 87,32 %. În total, 232 de absolvenţi de clasa a VIII-a au depus contestaţie, iar dintre acestea numai 100 au fost admise și pentru 81 de elevi notele de la contestaţie au crescut. În schimb pentru alți 19 notele primite în urma contestațiilor au fost mai mici decât cele inițiale.

Într-un clasament al calificativelor întocmit de Ministerul Educației Naționale, Colegiile Gh. M. Murgoci și N. Bălcescu din Brăila se află pe locurile 7, respectiv 10 la nivel național în funcție de rezultatele obținute la Evaluarea Națională în raport cu mediile de absolvire a claselor 5-8 și a numărului total de absolvenți ai clasei a VIII-a, dintr-un total de 5867 unități școlare la nivel național.

Astfel, la Colegiul Murgoci au fost 28 de absolvenți de clasa a VIII-a, iar media mediilor de absolvire a claselor V-VIII a fost de 9,59, iar media mediilor la evaluarea națională a fost de 9,69. La Bălcescu, au fost 22 de absolvenți ai clasei a VIII-a care au susținut evaluarea națională, iar creșterea înregistrată de mediile la evaluare a fost mai mare cu 0,09 decât cea a mediilor din clasele V-VIII. Aici însă au fost înregistrate cele mai mari medii. Media mediilor de absolvire pentru cei 22 de elevi a fost 9,72, iar media la evaluarea națională a fost 9.81.

În primele 100 de școli la nivel național întocmit de minister, în funcție de diferențele dintre mediile de absolvire și mediile de la evaluarea națională, se mai află alte șase școli brăilene: Școala Ion Creangă –locul 34, Liceul teoretic Nicolae Iorga – locul 53, Școala Mihu Dragomir – locul 60, Colegiul Ana Aslan – locul 62, Școala Ion Băncilă – locul 69 și Școala Dimitrie Cantemir – locul 95, toate cu o variație mai mică de 0.3 puncte între cele două medii. Dintre școlile din mediul rural, cea mai bine cotată școală în acest clasament este cea din Racovița. Aici cei 9 absolvenți de clasa a VIII-a care au susținut examenul de evaluare națională, au avut o scădere de doar 0,32 puncte față de media mediilor de absolvire, de la 8,63 la 8,31.

Într-un clasament al școlilor cu cele mai mari medii ale mediilor de absolvire a gimnaziului din județul Brăila, pe primul loc se află Colegiul Nicolae Bălcescu, urmat de Colegiul Gh. M. Murgoci, Școala Ion Creangă -9,40, Liceul teoretic Nicolae Iorga – 9,38, Liceul N. Oncescu Ianca -9.33, Școala Mihai Eminescu – 9,26, Școala Al. I. Cuza -9,22, Liceul D. P. Perpessicius -9,21, Școala Fănuș Neagu – 9,18, Școala Vasile Alecsandri -9,14, Școala Timotei Petride Latinu -9,10. Școla cu cele mai mici medii ale mediilor de absolvire este însă N. Kazantzakis din Brăila, cu o medie de 6,99. Totodată și școlile gimnaziale din Victoria, Tudor Vladimirescu, Tătaru, Ciocile, Tichilești, Gradiștea, Însurăței, Mărașu și Dudești au avut medii ale mediilor de absolvire sub 8.00.

În clasamentul mediilor de la evaluarea națională, pe primul loc la nivelul județului Brăila se află tot Colegiul N. Bălcescu cu 9,81, urmat de Colegiul Murgoci cu 9.69, Școala Ion Creangă cu 9.32 și Liceul N. Iorga cu 9,20. Toate celelalte școli au avut medii sub 9.00. La polul opus se situează școala gimnazială din satul Cuza Vodă (comuna Stăncuța) cu media mediilor la evaluarea națională – 4,73 și Școala Nikos Kazantzakis din Brăila cu 3,31!

Cele mai mari diferențe între media mediilor de absolvire și media mediilor de la evaluarea națională au fost înregistrate la: Liceul tehnologic Matei Basarab din Măxineni, Liceul tehnologic Grigore Moisil din Brăila, Școala gimnazială Cuza Vodă (comuna Stăncuța) și Școala Nikos Kazantzakis din Brăila, toate înregistrând o scădere mai mare de 3 puncte!

Exit mobile version