Ce ascund listele de candidați din comuna Șuțești

La Brăila, PSD nu se dezminte și trimite în cursa electorală infractori dovediți de justiție! Astfel, candidatul PSD la primăria Șuțești, Costel Dobre, a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare după ce, împreună cu fratele său, a derulat, vreme de 14 ani, o amplă operațiune de trafic de minori, trafic de persoane și proxenetism. Fratele candidatului PSD este Ioniță Dobre, spaima prostituatelor, un periculos infractor condamnat la 15 ani închisoare de Curtea de Apel din Atena, pentru trafic de persoane, constituire de grup infracțional organizat și tentativă de omor. Costel Dobre, alias ”Pițaru” a candidat și în 2016 din partea PSD la primăria Șuțești.

Afaceri cu sex în Grecia

Procurorii DIICOT au dat peste cap afacerea proxeneţilor, iniţiată în urmă cu mai bine de 14 ani, victimele fiind racolate pentru Grecia. Urmărit ani la rând de autorităţi şi identificat, la un moment dat, în Penitenciarul Larissa din Grecia, după ce a fost „turnat” de o prostituată, Ioniţă Dobre, liderul de grup, a fost trimis în judecată, în anul 2015, pentru trafic de minori, trafic de persoane, proxenetism şi iniţierea unui grup infracţional organizat. Odată cu el au fost daţi pe mâna judecătorilor soţia proxenetului, Dana Gabriela Dobre, 47 ani, fratele acestuia, Costică Dobre (actualul candidat la Primărie al PSD), 45 ani, Ovidiu Feraru, 41 ani (pensionat medical) şi Gelu Iulian Mache, 50 ani. Ioniţă Dobre fusese deja condamnat la 15 ani de închisoare, de către Curtea de Apel din Atena, pentru trafic de persoane, constituirea unui grup infracţional organizat şi tentativă de omor.

Potrivit anchetatorilor, începând cu anul 2004, inculpatul Dobre Ioniţă împreună cu soţia sa, Dobre Dana Gabriela, au racolat prin inducere în eroare mai multe tinere brăilence, pe care le-au trimis în Grecia şi pe care Dobre le-a obligat să se prostitueze, prin ameninţări urmate de exercitarea de violenţe. Acestea au fost bătute, violate şi supuse la perversiuni sexuale, fiind apoi silite să practice prostituţia în folosul clanului de proxeneți Şuţeşti din care face parte și actualul candidat la primărie al PSD. În alte cazuri, au fost convinse să încheie căsătorii formale, ca să scape de interdicţiile puse la vamă.

Au fost identificate nouă victime ale traficului de persoane, dintre care două minore. Acestea au afirmat că soţii Dobre au trimis femei în Grecia, pentru prostituţie, din grupul proxeneţilor făcând parte şi Costică Dobre, fratele lui Ioniţă.

Pentru ca “afacerea” să meargă bine, membrii grupului infracţional lucrau cot la cot, având sarcini bine stabilite. După cum au stabilit anchetatorii, în anul 2006, Ioniţă Dobre, ajutat de soţia sa, se ocupa de racolarea tinerelor, mai ales din rândul angajatelor de la o simigerie/covrigărie deţinută pe Bulevardul Dorobanţilor. Mai întâi, familia de proxeneţi le ducea pe tinere la propriul domiciliu, apoi le trimitea “la produs”. În decembrie 2007, Ioniţă a fost arestat de autorităţile greceşti, astfel că de supravegherea prostituatelor, spun anchetatorii, s-ar fi ocupat chiar fratele acestuia, Costică, actualul candidat al PSD Brăila, validat în cursă de echipa de conducere a PSD Brăila din care fac parte, printre alții, senatorul Ion Rotaru (președinte), Marian Dragomir (vicepreședinte) și Francisk Iulian Chiriac (vicepreședinte). Gelu Iulian Mache se ocupa cu transportul victimelor sau a inculpaţilor pe teritoriul României şi în străinătate.

Soţii Dobre au trimis fete „la produs” atât în Grecia, cât şi în Spania. Mii de euro au fost trimişi prin Western Union pentru proxenetul Dobre.

În primăvara lui 2018, magistraţii Tribunalului Brăila au dat condamnările. Ioniţă Dobre a primit o pedeapsă de 4 ani şi 6 luni de închisoare pentru trafic de minori, trafic de persoane, proxenetism şi iniţierea unui grup infracţional organizat. Soţia traficantului, Dana Gabriela, a primit 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru trafic de minori şi trafic de persoane, iar candidatul PSD Costică Dobre, fratele lui Ioniţă, a primit 2 ani închisoare cu suspendare. Ceilalţi doi inculpaţi, Ovidiu Feraru şi Gelu Iulian Mache, au primit câte 3 ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere pentru trafic de minori, trafic de persoane şi aderare/sprijinire a unui grup infracţional organizat. În urma apelului formulat la Curtea de Apel Galaţi, inculpatul Costică Dobre a avut parte de o reducere a pedepsei, rămânând cu o condamnare de un an închisoare, cu suspendare.

Nu este singura belea a candidatului PSD. El a mai avut un proces, în 2016, pentru port ilegal de armă.

Clanul lui Dobre din Șuțești nu se oprește la familia proxeneților. Unul dintre susținătorii înfocați ai candidatului PSD este medicul de familie Adrian Ștefănescu, implicat a rândul său în diverse fapte, fiind condamnat pentru luare de mită.

Astfel, în 1998, Instanta de fond a Tribunalului Braila l-a condamnat pe Adrian Stefanescu la o pedeapsa de 1 an si 10 luni inchisoare, cu suspendare, pentru savirsirea infractiunii de luare de mita, după ce afost denunțat de nu mai putin de 25 de denuntatori – tarani din Sutesti. Au fost audiați, la vremea aceea 44 de martori, scandalul de corupție din Șuțești ajungând în presa centrală.

Astfel, la mijlocul lunii octombrie 1997, procurorul criminalist Lucian Doxan a dispus trimiterea in judecata a medicului Adrian Stefanescu, pentru comiterea a doua infractiuni de luare de mita. Potrivit acuzarii, doctorul Stefanescu a pretins si primit bunuri si diverse sume de bani de la satenii din Sutesti, denunturile fiind facute in februarie-aprilie 1997. Dosarul penal definitivat de procurorul Doxan specifica faptul ca Adrian Stefanescu, colaborator al SIF Moldova – Filiala Braila (in baza unei conventii) a primit dreptul de a distribui certificate de actionar. El urma sa primeasca 500 de lei brut, pentru fiecare certificat distribuit persoanelor fizice cu domiciliul in comuna Sutesti – care subscrisesera la FPP II „Moldova”. Pe parcursul distribuirii certificatelor, medicul a reactivat o evidenta personala, potrivit careia ar fi achitat taxa legala de 2.000 lei – perceputa pentru subscriere – pentru o parte din locuitorii comunei. Cu ocazia eliberarii certificatelor, Stefanescu le-a cerut satenilor sume cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei, reprezentind „taxa de 2.000 lei indexata”. In rechizitoriul procurorului sint relatate 21 de astfel de cazuri.

Totodata, inculpatul a pretins si a primit bunuri si sume de bani de la pacientii sai, conditionind actul medical de primirea acestor „atentii”. Spre exemplu, Elena Pasculescu i-a dat doctorului produse in valoare de 232.000 lei, iar cind nu i-a mai dat, i s-a refuzat consultatia. Vasilica Constandache a declarat ca Adrian Stefanescu i-a cerut trei rate, iar Claudiu Anghel bunuri in valoare de 400.000 lei.

In total, au semnat denunturi 10 pacienti, de la care medicul de la Sutesti a primit in total 794.000 de lei, o gaina, trei litri de vin si un „but” de porc, conditionind actul medical de insusirea acestor bunuri, spre disperarea gospodarilor din comuna, care au mers cu „jalba-n protap” la Procuratura, după cum notează presa vremii.

Dar activitățile infracționale ale lui Ștefănescu nu sunt doar aventuri de tinerețe. Nu mai târziu de anul trecut, la domiciliul său a avut loc o amplă percheziție, fiind anchetat într-un dosar cu rețete false, iar în urmă cu 8 – 9 ani a fost implicat într-o bătaie despre care vorbește și acum satul, bătaie în urma căreia, un bărbat (Gheorghe Poenaru) s-a ales cu un picior rupt, iar Ștefănescu cu un lung proces în instanțe.  De altfel, Ștefănescu este mereu personaj principal la scandalurile de la cârciuma din comună. „Zilele trecute iar a făcut panaramă, dar l-a potolit unul de-i zice Ghencea care i-a dat o mamă de bătăie”, ne-a povestit un tânăr din Șuțești.

Sexgate cu candidatul Pro România

La Șuțești, lucrurile sunt complicate. Candidatul USR-PLUS la primăria comunei este fost viceprimar PNL. După ce și-a băgat firma în faliment, Angel Bratosin, candidatul USR-PLUS la primărie, a plecat la muncă în străinătate, de unde s-a întors mai sărac decât a plecat. Și-a vândut pământul și tot ce mai avea, iar acum candidează la Primărie. Fără să aibă vreo șansă, el face jocurile candidatului infractor de la PSD care, se spune, i-ar fi promis că o să-l pună viceprimar.

Din partea Pro România, partidul lui Victor Ponta, candidează Costel Aramă, angajat la Registrul Agricol. Aramă ar fi fost anchetat de Poliție după ce, în această primăvară, ar fi întreținut relații sexuale cu o minoră din comună.

Exit mobile version