Cătălin Canciu: Vânzarea unei bucăţi din ”Bulevardul Carol” demonstrează că social-democraţii nu au ţinut niciodată la acest oraş, l-au ciuntit şi l-au distrus bucată cu bucată

Președintele organizației municipale a PNL Brăila, Cătălin Canciu, atrage atenția autorităților locale asupra faptului că o bucată din din Bulevardul Independenței, situată la intersecția cu Calea galați, în vecinătatea Maternității Brăila, a fost scos la vânzare prin licitație publică deoarece actualul proprietar este executat silit.

De vânzare bulevard în Brăila!! Da, aţi citit bine! O bucată de bulevard din oraşul istoric Brăila, mai exact 1.320 mp din Bulevardul Independenţei, fostul Bulevard Carol I, vechi de peste 130 de ani, este scoasă la vânzare prin licitaţie publică. Anunţul se găseşte pe un site de executări, iar preţul de pornire a licitaţiei este de 334.946 lei – https://www.executari.com/licitatie-171571-calea-galati-teren-intravilan-1320-mp-braila-braila.html?fbclid=IwAR2gqKCb5V-5jLe75b4HrnlfxbIkyrLa62XFZjQNWU6bRDedwPrJLfsXa2I .

Cum de s-a ajuns într-o asemenea situaţie? Răspunsul este simplu: prin „grija” socialiştilor aflaţi de zeci de ani la butoanele Brăilei! În anul 2003, în ciuda prevederilor constituţionale şi a tuturor legilor care protejează domeniul public, care spun clar că „terenurile care fac parte din domeniul public sunt inalienabile, insesizabile şi imprescriptibile”, PDSR (actualul PSD) a smuls din patrimoniul Brăilei o bucată din Bulevardul Carol şi a vândut-o ca pe orice marfă.

Manevra a fost pusă la cale de fostul prefect social-democrat Mihai Manea şi s-a perfectat prin hotărârea CLM Brăila nr. 85/2003. Practic, Mihai Manea, prin firma sa SC Tracon SRL, a devenit proprietar pe 1.320 mp din Bulevardul Carol, dând la schimb două terenuri pe care le deţinea în Brăila. Proaspăt împroprietărit cu teren din domeniul public, Manea a vândut imediat bucata de bulevard către compania petrolieră Lukoil, care pusese ochii pe acest teren şi voia să-şi deschidă aici un centru zonal cu benzinărie şi alte acareturi, chiar în vecinătatea Maternităţii. Acest tun imobiliar, care a dus la înstrăinarea unei părţi din istoria Brăilei, i-a adus lui Mihai Manea un profit de 230.000 de euro!!

Destinul a făcut ca această zonă de promenadă a Brăilei să rămână totuşi intactă. Lukoil nu şi-a putut construi pe acest teren staţia peco pe care şi-o dorea, din cauza opoziţiei ferme a localnicilor. Protestele brăilenilor au dus la iniţierea unei dezbateri publice privind acordul de mediu, în urma căreia s-a stabilit că terenului cu pricina nu i se poate schimba destinaţia. Văzându-se cu planurile blocate, Lukoil a renunţat la business şi terenul a fost revândut de firma antreprenoare Valbag, cea care reprezenta, de fapt, interesele ruşilor în această afacere, bucata de bulevard ajungând, în cele din urmă, în posesia unui brăilean. Acest ultim proprietar, supărat că nu poate face nimic pe bulevardul cumpărat, l-a îngrădit la un moment dat mai mulţi cu stâlpi din beton, pe care a scris „Proprietate privată”.

Vânzarea unei bucăţi din istoria Brăilei demonstrează, o dată în plus, că social-democraţii brăileni nu au ţinut niciodată la acest oraş, nu i-au respectat pământul şi istoria, l-au ciuntit, l-au vândut şi l-au distrus bucată cu bucată. Primarul Dragomir continuă astăzi, în aceeaşi manieră comunistă, bătaia de joc la adresa Brăilei, sluţind-o cu kitsch-uri ieftine, turnând smoală încinsă peste piatra cubică veche de peste 100 de ani, distrugându-i clădirile vechi şi lăsându-i în paragină monumentele istorice.

Istoria recentă a bucăţii lipsă din Bulevardul Carol ne arată că suntem într-o situaţie incredibilă, dar adevărată: terenul este scos la licitaţie publică pe un site de executări! Anunţul spune că preţul iniţial de pornire a licitaţiei a fost de 1.116.485 lei şi că el a scăzut la 334.946 lei. Scăderea preţului la aproape un sfert faţă de cel de pornire ne arată că nimeni nu mai este interesat de acest teren, scos abuziv din patrimoniul Brăilei şi aruncat la groapa de gunoi a istoriei. 

Astăzi, la 19 ani de la comiterea acestui abuz, municipalitatea are şansa de a recupera bucata de bulevard şi a o reintegra în domeniul public. Este absolut necesară această reparaţie morală, dar mai ales patrimonială! Patrimoniul local trebuie reîntregit, prin revenirea terenului în domeniul public” spune Cătălin Canciu, ministru secretar de stat în Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului.

Canciu face un apel la Primarul Marian Dragomir să iniţieze un proiect de hotărâre de CLM, prin care să fie cumpărată bucata lipsă din Bulevardul independenței.

Domnule primar Dragomir, iniţiaţi o hotărâre de CLM, prin care să fie cumpărată bucata lipsă din Bulevardul Carol, vândută în urmă cu două decenii de un coleg de-al dvs. de partid! Măcar atât puteţi face!Dacă nu din respect faţă de brăileni, măcar în amintirea întemeietorului teoriei socialismului ştiinţific, Karl Marx, ţinând cont că bulevardul a purtat cândva şi acest nume. Cu un aşa precedent, oricând ne putem trezi pe Olx că se vinde Ceasul public din Centrul Istoric, fântâna cinetică şi chiar întreg oraşul Brăila, pentru că PSD-iştii nu au nimic sfânt, iar istoria Brăilei înseamnă pentru ei doar profit socotit în sute de mii de euro” spune Cătălin Canciu.
Exit mobile version