Cătălin Canciu (PNL): ”Conducerea Administraţiei Pieţelor a irosit şapte ani buni din cauza lipsei de viziune, dar şi din cauza indiferenţei faţă de un comerţ civilizat”

Cătălin Canciu critică ideea a conducerii Administrației Piețelor și Târgurilor Brăila de a muta tarabele comercianților în parcare, în perioada în care se fac lucrările de reabilitare a Pieței Mari, zona destinată producătorilor. Liberalul afirmă, într-un comunicat de presă, că prin această mutare a comercianților în parcarea pieții, cu tot traficul și toată aglomerația aferente, „s-a produs un haos de nedescris”.

”În sfârşit, Piaţa Mare a intrat în reabilitare! După şapte ani mari şi laţi, de când a fost pusă de PSD la conducerea Administraţiei Pieţelor, Meluţa Drăguţ a început să mişte. Atât a putut.

Conducerea Administraţiei Pieţelor a irosit şapte ani buni din cauza lipsei de viziune, dar şi din cauza indiferenţei faţă de un comerţ civilizat, aşa cum întâlnim de mult timp în alte oraşe ale ţării. Despre cum se fac aceste lucrări de reabilitare, asta este o altă discuţie, mult mai lungă. Administraţia Pieţelor a venit cu ideea „genială” de a muta producătorii în… parcarea pentru clienţi, o altă lucrare de mântuială, în care s-au investit 270.000 lei de la bugetul local. Dată în funcţiune la începutul anului 2018, cu festivismul specific PSD, parcarea din Piaţa Mare s-a dovedit a fi o improvizaţie ieftină, sistemele de taxare şi de ridicare automată a barierei stricând-se la scurt timp de la inaugurare” spune liberalul Cătălin Canciu. 

Canciu spune că prin mutarea producătorilor în parcare şi desfiinţarea acesteia, s-a produs un haos de nedescris în Piaţa Mare, deoarece de jur împrejurul Pieţei este imposibil să mai găseşti un loc de parcare, inclusiv latura dinspre strada Roşiori fiind inaccesibilă. Liberalul susține că în această perioadă comercianţii se văd în imposibilitatea de a se aproviziona cu marfă, iar clienţii care nu au unde lăsa maşinile pentru a ajunge în piaţă.

”Dubele cu marfă sunt parcate zilnic în plină stradă sau pe unde se mai găseşte câte un spaţiu liber, iar traficul în zonă este infernal, pe singura arteră spre Chercea formându-se permanent blocaje. 

Piaţa Mare a fost mutată doar cu numele de Administraţia Pieţelor în parcare, pentru că, în realitate, producătorii s-au ocupat singuri să îşi mute tarabele, deoarece nu a existat ajutor din partea Pieţei. Mai mult decât atât, producătorii au fost nevoiţi să scoată destui bani din buzunar pentru a-şi face adăposturi învelite cu tablă, pentru a se proteja în faţa ploilor, vântului, soarelui. Spaţiul actual, devenit extrem de înghesuit, va trebui suportat de producători timp de 18 luni, în teorie, pentru că, în realitatea din Brăila, nimeni nu crede că termenul de finalizare a investiţiei va fi respectat, având în vedere că niciun proiect al administraţiei PSD nu a fost finalizat la timp. În cel mai fericit caz vor fi doi ani de stat în ploi, zăpezi şi arşiţă, dar, după cum ne-a obişnuit administraţia PSD, nu ne-ar mira dacă acest proiect s-ar finaliza peste cinci ani. Nu zice nimeni să nu investeşti, dar nu poţi, cu bună ştiinţă, să blochezi oraşul ani de zile.

„Soluţia” Administraţiei Pieţelor nu a luat în calcul grija faţă de comercianţi, spaţiul oferit fiind o bătaie de joc la adresa lor, o desconsiderare totală faţă de omul care munceşte şi care plăteşte taxe pentru tarabele închiriate. Tarabele arată ca după război, scorojite, ruginite, demonstrând o totală lipsă de respect faţă de comercianţi, dar şi faţă de clienţi. Nu doar piaţa producătorilor a fost dată peste cap, ci şi cea a comercianţilor din zona Pieţei de fructe. Tarabele de aici au fost mutate în spatele halei, în proximitatea magazinelor cu peşte, pentru executarea unei lucrări cu termen de finalizare tot de 18 luni. Valoarea celor două proiecte din Piaţa Mare se ridică la peste 3,5 milioane de lei, bani alocaţi de la bugetul local. Ca o ironie, noua Piaţă de peşte, cu termen finalizare 10 ianuarie 2023, nu este încă deschisă. Deşi am solicitat public informaţii despre acest proiect, în care s-au investit peste 1,8 milioane de lei din fonduri europene, nimeni din Primăria Brăila nu s-a sinchisit să ofere vreo explicaţie. 

După cum ne-a obişnuit, primarul Marian Dragomir se laudă doar cu începuturile unor proiecte, dar când sunt probleme sau întârzieri se dă lovit în aripa sa de vultur. Piaţa Mare, în fapt Piaţa „Radu Portocală”, numită aşa după primarul vizionar liberal al Brăilei interbelice, torturat până la moarte în temniţele comuniste, a ajuns fără echivoc o ruşine. Mă gândesc câte a făcut Radu Portocală în doar trei ani cât a fost primar şi nu îmi vine să cred. A pavat cu granit 12 km de străzi din Brăila, a construit şcolile primare duble „Spiru Haret”, a construit halele din Piaţa Poporului, a construit noul bazin de la uzina de apă, a construit zidul de beton armat al abatorului, a creat şi pavat piaţa din dreptul Cimitirului „Sfântul Constantin”, a construit trotuare pavate până în Brăiliţa, a dotat cu aparate dispensarul medical al sindicatelor muncitoreşti, a dotat cu aparatură medicală Spitalul Brăilei.

Dumneavoastră, domnule primar Marian Dragomir, sunteţi o ruşine pentru oraşul Brăila! Asfaltaţi prost şi fără rost, faceţi festivaluri pe bandă rulantă, organizaţi evenimente plătite cu generozitate din banii noştri, vă măscăriţi în tot felul de costume cerşind atenţia brăilenilor, vă scuzaţi cu aroganţă când sunt proiecte întârziate şi ignoraţi realitatea din oraşul pe care spuneţi cu emfază că îl iubiţi” a mai spus Cătălin Canciu.

Exit mobile version