Catalin Boboc raspunde la comunicatul ANI

Catalin Boboc raspunde la comunicatul ANI
Catalin Boboc raspunde la comunicatul ANI

Președintele PNL Brăila și totodată președintele Comisiei Juridice din Senatul României, Cătălin Boboc , a declarat că deciziile instanțelor “se execută, nu se discută” și ca membrii comisiei juridice nu s-au putut sesiza pe cazul senatorului PNL Akos Daniel Mora deoarece nu a existat o decizie în acest sens a Biroului Permanent al Senatului.

Agenția Națională de Integritate a somat Senatul să-i retragă mandatul senatorului PNL Akos Mora, condamnat definitiv și irevocabil pentru incompatibilitate. În caz contrar, ANI sugerează într-un comunicat transmis miercuri că se poate ajunge la amenda pentru toți membrii Comisiei Juridice din Senat, iar ulterior se poate ajunge chiar la plângeri penale. În același comunicat ANI, pe lângă senatorul liberal, face referire și a deputatului PDL Stoica Ștefan Bucur, ”ca urmare a deciziilor nr. 6289/2013 și nr. 6734/2013, emise de Înalta Curte de Casație și Justiție, cu consecința menținerii ca legale și temeinice a rapoartelor de evaluare emise de Agenția Națională de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate a acestora, precum și ca urmare a Deciziei Curții Constituționale nr. 418/2014, potrivit căreia: „prevederile art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010 sunt constituționale în măsura în care sintagma „aceeași funcție” se referă la toate funcțiile eligibile prevăzute de art. 1 din aceeași lege”.

Menționăm faptul că au trecut nouă luni de la emiterea de către Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărârilor judecătorești definitive și irevocabile, perioadă în care nu s-au aplicat sancțiunile disciplinare prevăzute de lege, și anume, revocarea din funcție a celor doi membri ai Parlamentului.

Referindu-se la această situație, senatorul brăilean Cătălin Boboc a declarat:

“Pe de-o parte, hotărârile judecătorești sunt obligatorii, se execută, nu se discută. Nu avem ce comenta. De asemenea, Curtea Constituțională a mai dat niște decizii pe care Comisia le va analiza și va decide în consecință. Din alt punct de vedere, la Comisia Juridică nu ne putem sesiza la inițiativa niciunei alte instituții, decât la sesizarea Biroului Permanent al Senatului, sesizare care a venit ieri (miercuri-n.red), motiv pentru care astăzi (joi –n.red.), sau cel târziu în ședința de săptămâna viitoare, când e și termenul final dat de BP, ne vom pronunța asupra acestei situații. Comisia se sesizează de către BP, nu de ANI prin comunicate. Nu pot pune pe ordinea de zi un comunicat de presă”, a declarat Cătălin Boboc, președintele Comisiei Juridice din Senat.

 

Exit mobile version