Canal magistral Siret – Bărăgan va fi inclus în programul de reabilitare a infrastructurii de irigaţii

Programul National de Irigaţii prevede reabilitarea a peste 2 milioane de ha din 88 de amenajări. Se acţionează la 47 de obiective cu lucrări în curs. Unul dintre obiective este ”Canal magistral Siret – Bărăgan”. 

Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, prin Programul Naţional de Reabilitare a Infrastructurii Principale de irigaţii, derulează în prezent un număr de 47 de obiective de investiţii cu lucrări în curs de execuţie şi un număr de 30 de obiective de investiţii în diferite stadii de proiectare cu termene de începere a execuţiei lucrărilor în anul 2019.

Din cele 47 de obiective, reabilitarea staţiei de repompare SRPA I+IQ – Spiru Haret din amenajarea Ialomiţa Călmăţui, judeţul Brăila Călăraşi a fost finalizată la data de 01.09.2018, iar termenul prevăzut în Contractul de Execuţie lucrări era 26.10.2018.

Prin Programul Naţional de Irigaţii se va reabilita o suprafaţă totală de 2.004.639 ha din 88 de amenajări de irigaţii viabile care includ următoarele obiective: 119 staţii de pompare de bază, 178 de staţii de repompare, 11.856 m de conducte de refulare, 48.232 m de conducte îngropate, un colector, 2.548.860 m de canale de aducţiune, 2.811.338 m de canale de distribuţie şi 5.286 de construcţii hidrotehnice.

Guvernul a aprobat trecerea obiectivului de investiţii ”Canal magistral Siret – Bărăgan” din administrarea Ministerului Apelor şi Pădurilor în administrarea Ministerului Agriculturii pentru a fi inclus în programul naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii din România.

Premierul Viorica Dăncilă a explicat că obiectivul de investiţii, proiectat pe o lungime de 191 kilometri, pe teritoriul judeţelor Vrancea, Brăila, Buzău, Ialomiţa, cuprinde două etape de realizare.

Finalizarea primei etape a investiţiei, situată în judeţul Vrancea, cu o lungime de 51,5 kilometri, va permite folosirea irigaţiilor pe o suprafaţă de aproximativ 120.000 de hectare. Astfel, vom facilita accesul agricultorilor la sursele de apă pentru irigaţii şi vom asigura o productivitate crescută a culturilor„, a mai declarat Dăncilă.
Exit mobile version