Calendarul anului scolar care a inceput astazi

Calendarul anului scolar care a inceput astazi
Calendarul anului scolar care a inceput astazi

Vacanta de vara s-a terminat, iar elevii si copiii de gradinita s-au intors la scoala luni, dupa o vacanta de aproape trei luni. Noul an scolar va insuma 176 de zile lucratoare (35 de saptamani), iar prima vacanta va fi cea de iarna, care va incepe in 23 decembrie. Au fost anuntate deja si datele examenelor, fie ca este vorba despre Evaluarile Nationale sau despre Bacalaureat.

Conform calendarului anuntat de Ministerul Educatiei, semestrul I al anului scolar 2017-2018 se va derula in perioada 11 septembrie 2017 – 2 februarie 2018, iar semestrul al II-lea intre 12 februarie 2018 si 15 iunie 2018.

Vacantele elevilor din toate ciclurile de invatamant sunt programate astfel: vacanta de iarna (23 decembrie 2017 – 14 ianuarie 2018), vacanta intersemestriala (3 – 11 februarie 2018), vacanta de primavara (31 martie – 10 aprilie 2018) si vacanta de vara (16 iunie – 9 septembrie 2018). Suplimentar, clasele din invatamantul primar si grupele din invatamantul prescolar beneficiaza de vacanta in saptamana 28 octombrie – 5 noiembrie 2017.

Pentru clasele terminale din invatamantul liceal, anul scolar se incheie in 25 mai 2018, iar pentru clasa a VIII-a, in 8 iunie 2018. Reprezentantii Ministerul Educatiei mai arata ca programul national „scoala altfel”, cu durata de cinci zile consecutive lucratoare, poate fi derulat in perioada 2 octombrie 2017 – 31 mai 2018, pe baza unei planificari care ramane la decizia scolilor.
Desfasurarea programului „scoala altfel” nu coincide cu perioada alocata sustinerii tezelor semestriale, precizeaza ministerul. Potrivit ordinului ministrului Educatiei, nu vor avea loc cursuri in zilele libere prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil in invatamant (recent semnat).
Calendarul evaluarilor nationale la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a 
Evaluarile nationale la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a se vor desfasura in intervalul 7 – 24 mai. Astfel, evaluarea elevilor la finalul clasei a II-a (EN II) va avea loc in perioada 7 – 10 mai. Probele scrise la limba romana si limba materna sunt programate in 7 mai, fiind urmate a doua zi de testele de citire la cele doua discipline.
Proba de matematica este prevazuta pentru data de 9 mai, in timp ce proba de limba romana (scris si citit) pentru elevii din randul minoritatilor nationale se va desfasura in data de 10 mai. Evaluarea competentelor fundamentale dobandite in ciclul primar (la finalul clasei a IV-a) are urmatorul calendar: limba romana (15 mai), matematica (16 mai) si limba materna (17 mai). Elevii claselor a VI-a vor sustine evaluarea competentelor fundamentale dobandite in ciclul inferior al gimnaziului (V-VI) in zilele de 23 mai (limba si comunicare) si 24 mai (matematica si stiintele naturii).
Conform Legii Educatiei Nationale nr. 1/2011, rezultatele EN II se comunica parintilor si sunt folosite pentru elaborarea planurilor individualizate de invatare ale elevilor. La finalul ciclului primar, rezultatele EN IV sunt utilizate si pentru diagnoza de sistem la nivelul acestui tip de invatamant, iar la finalul clasei a VI-a, rezultatele au ca scop elaborarea planurilor individualizate de invatare ale elevilor si preorientarea scolara. De asmenea, se comunica parintilor.
Evaluarea nationala pentru absolventii clasei a VIII-a 
Absolventii clasei a VIII-a vor sustine prima proba scrisa a Evaluarii nationale (Limba si literatura romana) in 11 iunie, urmatoarea proba scrisa (Matematica) se va desfasura in 13 iunie, iar ultima proba (Limba si literatura materna) va fi organizata in 14 iunie. Primele rezultate vor fi afisate in 19 iunie (pana la ora 12:00), iar in aceeasi zi pot fi depuse contestatiile, care vor fi solutionate in perioada 20 – 22 iunie.
Examenul se va incheia sambata, 23 iunie, cu afisarea rezultatelor finale. inscrierea absolventilor clasei a VIII-a la Evaluarea Nationala se face in perioada 4 – 8 iunie 2018. Elevii de clasa a VIII-a vor finaliza cursurile vineri, 8 iunie 2018.
Bacalaureatul
Probele orale pentru prima sesiune vor avea loc in februarie, iar examenele scrise incep in 25 iunie Probele orale pentru prima sesiune a Bacalaureatului in noul an scolar care incepe luni vor avea loc in luna februarie, iar examenele scrise incep in 25 iunie, conform calendarului anuntat de Ministerul Educatiei Nationale.
Prima sesiune a examenului national de Bacalaureat 2018 incepe luni, 12 februarie, cu proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana (proba A). Proba va continua in data de 13 februarie si va fi urmata de evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna (14 – 15 februarie). In zilele de 16, 19 si 20 februarie este programata evaluarea competentelor digitale (proba D), iar in perioada 21-22 februarie se va desfasura evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala (proba C). Prima proba scrisa – Limba si literatura romana – Ea) – va avea loc luni, 25 iunie.
Proba la Limba si literatura materna – Eb) este programata marti, 26 iunie, iar proba Ec) – proba obligatorie a profilului, miercuri, 27 iunie. Ultima proba scrisa – la alegere a profilului si specializarii – proba Ed) – se va desfasura vineri, 28 iunie. Afisarea primelor rezultate are ca termen data de 4 iulie (pana la ora 12:00) si e urmata de depunerea contestatiilor (orele 12:00 – 16:00). intre 5 si 8 iulie vor fi solutionate contestatiile, in timp ce afisarea rezultatelor finale este prevazuta pentru data de 9 iulie.
Inscrierile pentru sustinerea examenului in prima sesiune se fac in saptamana 29 ianuarie – 2 februarie 2018.
Cursurile pentru clasele a XII-a si a XIII-a se incheie vineri, 25 mai.
A doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2018 are urmatoarea structura, conform ministerului: 
10 – 13 iulie: inscrierea candidatilor
27 iulie: inscrierea candidatilor care au promovat examenele de corigente
20 august: limba si literatura romana – proba Ea) – proba scrisa
21 august: limba si literatura materna – proba Eb) – proba scrisa
22 august: proba obligatorie a profilului – proba Ec) – proba scrisa
23 august: proba la alegere a profilului si specializarii – proba Ed) – proba scrisa
24 & 27 august: evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana – proba A
28 august: evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna – proba B
29-30 august: evaluarea competentelor digitale – proba D
30-31 august: evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala -proba C
1 septembrie: afisarea primelor rezultate (pana la ora 12:00) si depunerea contestatiilor (orele 12:00 – 16:00)
2 – 5 septembrie: rezolvarea contestatiilor
6 septembrie: afisarea rezultatelor finale.
Exit mobile version