”Cafeaua domnului ministru” și ”Aniversarea”, spectacolele recomandate în această seară

Joi, 19 septembrie, în a VI-a zi a Festivalului Internaţional “Zile şi Nopţi de Teatru la Brăila” sunt programate două  spectacole interesante: “CAFEAUA DOMNULUI MINISTRU” de Horia Gârbea, o producţie a Teatrului Vasil Drumev din Shumen, în regia lui Lucian Sabados şi scenografia lui Gheorghe Mosorescu şi “ANIVERSAREA” de Jeroien Van Den Burg, regia Erwin Şimşenshon, un spectacol prezentat de Teatrul ”Mihai Eminescu” din  Botoșani.

Joi, 19 septembrie, de la ora 18,00 , la Sala Mare a Teatrului “Maria Filotti se joacă piesa “CAFEAUA DOMNULUI MINISTRU” de Horia Gârbea, în regia lui Lucian Sabados, managerul Teatrului ”Maria Filotti”. Spectacolul este prezentat de Teatrul Vasili Drumev din Shumen, Bulgaria, oraș înfrățit cu municipiul Brăila.

O fabulă modernă, cu “eroi” care ne sunt oarecum familiari. O poveste la limită, pe undeva incredibilă, cu situaţii aparent excepţionale, suspans, mult umor extrem de muşcător.

Spectacolul se vrea un semnal de alarmă cu privire la manipularea noastră, cea de toate zilele, executată de către cei “aleşi”- culmea, tot de către noi. O morală ce ne priveşte pe fiecare dintre noi.

“Cafeaua domnului ministru” este un pamflet la adresa politicului românesc contemporan – dar care, de fapt, poate fi translatată în multe alte perioade. Este o caricatură a prostiei, tupeului, absurdității și falsului celor care constituie în majoritate clasa politică românească. Acțiunea se petrece de Ziua Europei, ceea ce nu va aduce momente solemne în atmosferă, ci doar ridicol, imoralitate, minciună, șantaj, tirade împotriva jurnaliștilor și… o patroană de bordel!
Comedia este, conform spuselor autorului textului, scriitorul Horia Gârbea, “una dintre puținele comedii macabre ale dramaturgiei românești, cu situații și replici de umor negru, grotesc și absurd. Este, de fapt, o farsă macabră.”

Spectacolul se va juca în limba bulgară, dar va fi tradus în timp real pe un ecran mare amplasat pe scenă. Cei care nu și-au procurat încă bilete pentru acest spectacol o mai pot face până la ora 18.00, atât online, cât și de la Agenția Teatrului ”Maria Filotti”. Prețul biletelor este de 30 lei și 35 lei, în funcție de locurile din sală.

De la ora 20,00, la Sala Bujor Macrin (Studio) se joacă piesa “ANIVERSAREA” de Jeroien Van Den Burg, regia Erwin Şimşenshon, un spectacol prezentat de Teatrul ”Mihai Eminescu” din  Botoșani. Prețul biletului este de 40 de lei și mai sunt disponibile câteva locuri.

“Aniversarea” este un text olandez contemporan, dramaturgul – Jeroen Van Den Berg – fiind regizor “la bază”, profesor de regie şi dramaturg de succes. Povestea este extrem de dură, foarte vie, foarte actuală, iar textul “vorbeşte” pe limba noastră, limba de astăzi, este o poveste de viaţă puternică. E o poveste care va emoţiona cu siguranţă, este o comedie “dark”, sau, o dramă cu momente comice. Se vorbeşte în spectacol despre o familie complet disfuncţională, care trăieşte în minciună, în ipocrizie, trăieşte acoperită de prefăcătorie. Aniversarea unei zile de naştere crează cadrul destrămării acestei ipocrizii şi revelarea adevăratei disfuncţionalităţi din interiorul familiei. O disfuncţionalitate care, din nefericire, se regăseşte şi în viaţa multor familii din jurul nostru”, apreciază Erwin Şimşenshon

Distribuţia:

Mama- Daniela Bucătaru

Tata -Sorin Ciofu

Esther -Alexandra Vicol

Jurgen -Răzvan Amitroaei

Thea -Gina Pătraşcu.

Exit mobile version