Bugetul municipiului Brăila – eterna poveste

Luni, 12 februarie, în Sala de ședințe de la CUP Dunărea Brăila, a avut loc ședința extraordinară a CLM, în care urgența a fost adoptarea bugetului local al municipiului Brăila pe anul 2024, a bugetului general centralizat al municipiului Brăila pe anul 2024, dar și bugetele de venituri şi cheltuieli al Spitalului de Psihiatrie „Sf. Pantelimon” Brăila, al SERVICIULUI DE UTILITATE PUBLICĂ SEROPLANT BRĂILA, al SERVICIULUI DE TRANSPORT PUBLIC LOCAL DE CĂLĂTORI ŞI ADMINISTRARE  PORTUARĂ Brăila, al SERVICIULUI DE UTILITATE PUBLICĂ DE ADMINISTRARE A FONDULUI LOCATIV ȘI A CIMITIRELOR Brăila și al SERVICIULUI DE UTILITATE PUBLICĂ DE ADMINISTRARE ȘI GOSPODĂRIRE LOCALĂ Brăila, precum și a costului lunar mediu de întreținere/persoană în centrele rezidențiale aflate în subordinea Direcției de Asistență Socială Brăila.

Bugetul local a fost punctul de pe ordinea de zi care a stârnit cele mai multe discuții, dar asta s-a întâmplat pentru că unii vorbeau de ”mere”, iar primarul spunea de ”pere” și astfel n-a ieșit nici măcar de o salată de fructe pentru că Dragomir a căutat orice chichiță pentru a-i ataca pe liberali, dar fără să răspundă la ce au întrebat aceștia.

Consilierul PNL George Marius Sandu, pe care Dragomir l-a botezat în fel și chip, a avut o intervenție în care a vorbit despre faptul că multe dintre investițiile prezentate în buget sunt de fapt investiții începute în anii anteriori.

”Prezentul proiect de buget pentru anul 2024 a fost expus pe plaforma on line in perioada 12 – 17 ianuarie 2024 , o perioadă foarte scurtă  pentru cetățenii brăileni care au avut interes pentru acest buget și pot sa mai spun că nu a fost prezentat tot proiectul pe plaformă.

Mai fac mențiunea că această ședință a fost programată la limita bunului simț din prisma importanței acestui proiect pentru cetățenii Brăilei și vin cu următoarele argumente:

Știm că în 2023 domnul primar Dragomir a laudă bugetul din acel an. Azi observ că prezentul proiect de buget este dat pe repede înainte  în consiliul local deoarece este un proiect rușinos din care lipsesc investițiile noi care să aducă un plus valoare municipiului Brăila in 2024.

O situație rușinoasă este că, Secțiunea de fucționare este mai mare decât secțiunea de dezvoltare în acest buget și cred că una din explicații este  mărirea  taxele locale , taxa de gunoi etc.  pentru ca domnul primar Dragomir să justifice majorarea salariile angajațiilor bugetari.

După cum am observat in prezentul proiect  sectiunea de fuctionare a crescut de la 347 538 550 lei in 2023 la 459 436 430 lei in  2024  si observăm că în 2024  veniturile proprii au scazut de la 503 642 940 lei la 396 411 320 lei .

Cum ne explică domnul primar aceasta scădere?” a spus consilierul liberal George Marius Sandu.

Liberalul a mai spus că in februarie 2023 primarul se lăuda cu investitii în străzi, transport , școlii , iar acum în proiectul prezentat nu mai sunt investiții noi, și doar se continua cu proiectele începute în anii precedenți  pentru  renovări , dotării in grădinițe, școlii, sănătate, căadiri, etc. deoarece acestea nu au fost terminate la timp.

Sandu a mai spus că proiectele noi din bugetul prezentat nu sunt așa de importante pentru municipiul Brăila sau pentru satisfacerea cetățeanului brăilean.

Cu privire la investiții din Fonduri Europene , nu am vazut nimic nou în acest proiect!

Cea mai mare pondere din prezentul buget este pentru investiții începute, respectiv proiecte de finanțare din fonduri externe de  27 616 200 lei iar din această sumă castelul de apă are alocat 25 160 070 lei, restul pentru investiții in facilitați pentru agrement si locuri pentru joaca. O suma foarte mica fața de cerințele cetățenilor brăileni.

Am observat că în prezentul buget sunt prevăzute trei  investiți  noi privind hrubele din Grădina Publică , centrală panouri fotovoltaice și navă de pasageri Lacu Sărat.

Rușinos mai este faptul că în prezentul buget nu avem proiecte noi  de finanțate din fondul european de dezvoltare regionala FEDR,  proiecte noi cu finanțare reprezentând asistenta financiară nerambursabilă aferenta PNRR” a mai spus consilierul PNL, Marius Sandu.

Dragomir n-a ratat ocazia de a duce discursul spre politică, adică ce le reproșează el liberalilor, și a amintit că Ministerul Educației a transmis târziu costul per elev și de aceea s-a întârziat cu bugetele pentru unitățile de învățământ, amintind că în acele zile și conducerea inspectoratului era plecată din țară, la o întâlnire de partid, la Parlamentul European, la invitația europarlamentarului Siegfried Mureșan. Dar primaru mai avea puțin și spunea că PSD nici nu e la guvernare.

Primarul Dragomir s-a întrecut pe el și de data aceasta și nu a răspuns concret la nicio întrebare adresată de consilierul liberal, dar a susținut că sunt peste 3 pagini din buget cu investiții în unitățile de învățământ, din PNRR, dar alea nu sunt meritul gândirii administrației locale pentru că proiectul e la nivel național și numai cine n-a vrut nu a depus cerere. Primarul a spus că mai sunt și alte proiecte cu fonduri europene, dar făcea referire la cele începute și neterminate în exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2023. Și ca să nu se dezmintă din aroganța sa, l-a jignit pe consilierul liberal spunând că ar fi citit de pe o foaie pe care ar fi primit-o de la partid, în timp ce liberalul a spus că tot ceea ce a citit este scris de el.

Dragomir a ținut să precizeze că în bugetul de funcționare sunt incluși și banii pentru transportul elevilor (abonamente gratuite pentru toți elevii cu domiciliul în municipiul Brăila), ceea ce reprezintă o sumă foarte mare, sumă care merge către Braicar pentru a menține această societate în viață.

Exit mobile version