Brăilenii sfătuiți de polițiști să efectueze tranzacții online în condiții de siguranță

Astăzi, 27 august a.c., începând cu ora 12.00, polițiștii de prevenire și de proximitate, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila au desfășurat o activitate de informare a cetățenilor, cu privire la măsuri minime de siguranță, ce ar trebui luate de fiecare persoană, care dorește să efectueze cumpărături sau vânzări online. Acțiunile s-au desfășurat în zona unor centre comerciale, cu aflux mare de populație.

Având în vedere tendința actuală a oamenilor de a folosi cardul în mod curent, ca mijloc de plată, mai ales în mediul online, polițiștii transmit următorul mesaj: ,,ATÂT CUMPĂRĂTURILE, CÂT ȘI VÂNZĂRILE ONLINE POT FI FACILE, ÎNSĂ ATENȚIE LA FRAUDE! FII PRECAUT! PROTEJEAZĂ-ȚI DATELE PERSONALE, DAR ȘI CELE ALE CARDULUI ȘI CONTULUI BANCAR!”

Cât despre modul comun de operare, polițiștii informează că infractorii se ,,specializează” în permanență și de mult timp au transformat mediul online în loc de săvârșire a fraudelor, țintind atât cumpărătorii, cât și vânzătorii din diverse platforme online. Astfel, la scurt timp după ce o posibilă victimă a postat un anunț de vânzare a unui produs este contactată de o persoană aparent interesată de anunț și de obicei îi cere victimei să vorbească ,,în privat”, pe o aplicaţie de mesagerie sau prin SMS.

De regulă, pretinsul cumpărător acceptă uşor preţul şi se oferă chiar să plătească transportul, întreabă victima dacă are card bancar şi soldul disponibil, condiţionând uneori efectuarea tranzacţiei de o sumă minimă disponibilă.

Apoi trimite un link, pe care cere victimei să îl acceseze şi să introducă datele cardului bancar (număr, data expirării, CVC), pentru a primi contravaloarea bunului. În realitate link-ul este fals, prezentând asemănări cu o pagină web oficială, afișează elemente de obținere fonduri, dar ,de fapt prin introducerea datelor cardului, victima efectuează o plată.

Aceasta pentru că infractorul îi cere victimei și furnizarea codurilor primite de la bancă prin SMS sau prin aplicaţia de internet banking, pentru ,,validarea” tranzacţiei…. De fapt a fost ,,validat” furtul de bani de pe cardul dumneavoastră! Înfractorii cibernetici ți-au ,,pescuit” datele de pe card și ți-au golit contul!

Totodată politistii au oferit fly-ere cu recomandari si informatii utile, pentru cumpărături online în siguranță:

Exit mobile version