Braileanul Marian Ilie isi lanseaza la Istanbul o carte tradusa de el in limba turca

Braileanul Marian Ilie isi lanseaza la Istambul o carte tradusa de el in limba turca
Braileanul Marian Ilie isi lanseaza la Istambul o carte tradusa de el in limba turca

Eveniment editorial inedit organizat de Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” de la Istanbul, lansarea primului volum de poezie scris în limba turcă de un autor român contemporan, Nevzat Yusuf Sarigöl și a primului volum de poezie românească tradusă în limba turcă de către autorul însuși, Marian Ilie.

Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” de la Istanbul va găzdui sâmbătă, 16 septembrie, începând cu ora 16:00 o dublă lansare de carte: volumul de poezii Turna Yeri (Locul berzei) de Nevzat Yusuf Sarigöl publicat în limba turcă de editura USAR în luna iunie 2017 și volumul Dalgalarin Hüznü (Tristeți pontice) de Marian Ilie, publicat tot de editura USAR în iunie 2017.

Evenimentul va fi onorat de prezența poetului Marian Ilie, de reprezentantul editurii USAR, Hasan Örnek, și de patru poeți turci: Osman Bozkurt, Afșar Timucin, Ayten Mutlu și Ahmet Özer.

Marian Ilie s-a născut în anul 1950 în satul Gulianca din județul Brăila. A absolvit Secția Turcologie a Facultății de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității București. A fost încadrat în rândul Forțelor Armate ale României și a îndeplinit diferite funcții pe linie de diplomație militară. Cea mai mare parte din cariera sa s-a derulat în Secția Legături Militare Externe și ca atașat al apărării în cadrul Ambasadei României la Ankara. La vârsta de 48 de ani s-a pensionat. Ulterior a desfășurat activități de consultanță pe lângă diferite firme și în Ministerul Economiei. În ultimii zece ani a lucrat în tursim, ca ghid.

Marian Ilie, care a început să scrie poezie încă din anii de studenție, s-a arătat interesat îndeaproape și de poezia turcă. În anul 2012, la un festival internațional de poezie organizat în România a fost răsplătit cu un premiu pentru traducerile de poezie din Fazil Hüsnü Daglarca, poet turc asupra căruia s-a aplecat încă din anii de studenție. Primele poezii i-au fost publicate în anul 1972 în revista literară Amfiteatru.

Volume publicate: Dreaptă dragostea mea Mellactonia (poezie, 2007), A doua Scrisoarea III (poezie, 2010), Cântece din Prepeleac (poezie, 2011), Lampa mea cu gânduri mov (poezie, 2012), Cuvintele, ah, cuvintele!!!… (poezie, 2015).

La alegerile parlamentare din 2016, Marian Ilie a candidat pe listele PRM Brăila pentru un loc de senator.

Exit mobile version