Actualitate

Brăileanul care muta clădiri în anii ′80, a murit la vârsta de 89 de ani

Brăileanul care muta clădiri în anii ′80, a murit la vârsta de 89 de ani

Eugeniu Iordăchescu, inginerul născut la Brăila, a decedat vineri, 4 ianuarie, la vârsta de 89 de ani. El este cel care a salvat prin translare 13 biserici ce urmau sa fie demolate din ordinul lui Nicolae Ceauşescu în anii ‘80. 

Eugeniu Iordăchescu s-a născut la Brăila în anul 1929 şi a absolvit Institutul de Construcţii din Bucureşti. A ocupat mai multe funcţii în institute de proiectare, a fost cadru didactic, fiind autor a trei brevete de invenţie.

A fost căsătorit şi a avut doi copii, care l-au urmat profesional.

Pe vremea când lucra la Institutul Proiect București, inginerul brăilean Eugeniu Iordăchescu a salvat Schitul Maicilor, biserica Olari, biserica Sfântul Ilie, biserica Mihai Vodă, clopotniţa bisericii Mihai Vodă, Palatul Sinodal, Mănăstirea Antim, biserica Petru Iacob din Reşiţa, biserica Sfântul Ioan, biserica Sfântul Gheorghe, biserica Sfântul Ştefan ”Cuibul cu barză”, ansamblul statuar de la biserica Domniţa Bălașa, biserica Mănăstirii Râmeţ.

Soluția găsită de Iordăchescu a fost ridicarea respectivelor clădiri pe o dală groasă de beton armat, cu ajutorul unor cricuri hidraulice, și mutarea lor cu ajutorul unor șine ceva mai departe de bulevardele principale, unde urmau să fie construiți, în locurile rămase astfel libere, mastodonții din beton ce vor fi devenit mărci ale comunismului.

Astfel, putem recunoaște cu ușurință bisericile salvate de ”inginerul Raiului”, cum era supranumit Iordăchescu, acestea fiind cele care astăzi par ascunse, la câteva zeci de metri de bulevardele principale, de obicei în spatele unor blocuri uriașe.

Reuşita acestor demersuri l-a determinat să coordoneze şi mutarea altor clădiri în țară. Printre acestea este Spitalul din Craiova, Banca Naţională din Miercurea Ciuc, mutată 142 m, Casa Anton Pann din Râmnicu Vâlcea, dar şi un bloc de pe Bulevardul Republicii și două pe Şoseaua Ştefan cel Mare. Şi în Alba Iulia a despărţit în două un bloc cu patru scări. Era exact în mijlocul bulevardului care duce în piaţa din faţa catedralei. Le-a depărtat la 45 de metri, o jumătate a „pus-o” într-o parte şi cealaltă dincolo.

În anul 2016, Eugeniu Iordăchescu a primit distincţia „Crucea patriarhală pentru mireni”.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •