Brăila a fost gazda dezbaterii din regiunea Sud-Est privind implementarea Strategiei naționale și a planului de acțiune pentru dezvoltarea durabilă

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României a organizat astăzi la Brăila o conferință regională privind stadiul implementării Strategiei naționale de dezvoltare durabilă 2030. La eveniment au luat parte în jur de 130 de participanți din toate județele din regiunea Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea), printre care conducători din administrația publică locală și reprezentanți din mediul de afaceri.

Elementul central al conferinței va fi prezentarea Planului Național de Acțiune pentru implementarea SNDDR 2030 (PNA), recent adoptat prin H.G. nr. 754/2022, realizat de către Secretariatul General al Guvernului prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, după multiple consultări cu reprezentanți ai instituțiilor publice, cu reprezentanți din mediul academic, institute naționale de cercetare–dezvoltare, mediul de afaceri, organizații de tineret, societatea civilă și reprezentanți ai partenerilor sociali.  

„România a fost clasată de economiștii de la Harvard pe locul 19 din 133 într-un top al statelor în funcție de complexitatea economiei. Creșterea economică și mai ales a valorii exporturilor a fost de asemenea remarcată în acest studiu care ne reconfirmă că avem un potențial enorm de dezvoltare. E nevoie de viziune și decizii care să contribuie la o dezvoltare sustenabilă pe termen mediu și lung. Spre exemplu, sectorul IT are cea mai mare valoare din exporturi (aproximativ 18%), iar un rol important în acest efort l-a avut și decizia autorităților luată încă din 2001 de a acorda anumite facilități fiscale pentru acest sector. Regiunea de dezvoltare Vest este una care se poziționează mai bine decât media națională în privința unor indicatori de dezvoltare durabilă importanți, însă există în continuare loc suficient pentru performanță. Fondurile pe care le putem accesa de la nivel european sunt cele mai consistente din istorie. Depinde de noi ca acolo unde ne desfășurăm activitatea să depunem tot efortul astfel încât să obținem cele mai bune rezultate și să ne atingem potențialul de dezvoltare durabilă”, a declarat László Borbély, consilier de stat, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

Dezbaterea regională de astăzi face parte dintr-un șir de opt astfel de evenimente desfășurate în cadrul proiectului „România durabilă – dezvoltarea cadrului strategic și instituțional pentru implementarea Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă a României 2030” cod SIPOCA 613 mySMIS 127545, finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative 2014-2020.

Exit mobile version