Bilanțul activităților desfășurate de polițiști în ziua alegerilor din 9 iunie

În urma analizei realizate la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila cu privire la modul de îndeplinire a misiunilor desfășurate în contextul alegerilor europarlamentare și locale, putem confirma că atât în timpul orelor de votare, cât și pe parcursul nopții, după închiderea secțiilor de vot, a fost menținut același climat normal de siguranță și legalitate care a caracterizat întreaga perioadă electorală, fără să fie înregistrate incidente grave pe zona de ordine publică.

Angajații Ministerului Afacerilor Interne au asigurat intervenția operativă la toate sesizările privind nerespectarea legii, acționând cu obiectivitate și profesionalism în fiecare situație, indiferent de persoanele implicate. În ziua alegerilor au fost sesizare 64 de contravenții sau posibile infracțiuni legate de procesul electoral. Dintre acestea, 37 nu s-au confirmat, deci aproape 58%, la acest moment, iar 8 sunt în curs de verificare. Două sesizări nu au fost de competența structurilor MAI și au fost transmise către autorități, respectiv, Biroul Electoral de Circumscripție Comunală.

În ceea ce privește frecvența faptelor sesizate, 4,7% făceau referire la continuarea campaniei electorale, 20% la fraudă la vot, 11% la fotografierea sau filmarea buletinului de vot, iar 4,7% dintre sesizări au fost despre posibile infracțiuni de corupere a alegătorilor, în timp ce 12,5% semnalau situații de turism electoral.

Aproximativ 2% dintre sesizări au fost despre comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului secției de vot, iar 8% procente dintre semnalări se refereau la persoane care au sfătuit alegătorii, la sediul secțiilor de votare sau în perimetrul de 500 de metri, să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral.

20% dintre sesizări semnalau prezența în cabina de vot și a altei persoane, în afara celei care votează și fotografierea buletinului de vot, iar 17,1% sesizări au privit alte tipuri de fapte.

Peste 57% dintre sesizări au fost înregistrate pe raza Poliției Municipiului Brăila și a secțiilor de poliție arondate. La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila s-au întocmit dosare penale pentru cercetarea a 15 posibile infracțiuni. De asemenea, au fost aplicate 15 amenzi, în valoare de 8.600 de mii de lei, și 2 avertismente.

În cadrul acțiunilor desfășurate în trafic în ziua votului, au fost verificate peste 382 de persoane cu aproximativ 320 de vehicule, fiind aplicate 142 de sancțiuni contravenționale.

Peste 760 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au fost mobilizați duminică pentru a asigura climatul de ordine publică și protecția secțiilor de vot, transportul materialelor electorale și a dosarelor cu rezultatele votării, precum și pentru a verifica sesizările cu privire la comiterea unor fapte ilegale.

Efectivele MAI asigură în continuare măsurile de protecție la peste 35 de secții de vot din județul Brăila unde nu s-a finalizat procesul de numărare a voturilor.

Exit mobile version