Biblioamici pentru bunici – un proiect de suflet al bibliotecii Panait Istrati

Biblioamici pentru bunici – un proiect de suflet al bibliotecii Panait Istrati

Biblioamici pentru bunici – un proiect de suflet al bibliotecii Panait Istrati

Pentru bătrânii din Căminul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Brăila luna martie a început într-o atmosferă veselă de sărbătoare. Plecând de la proclamația Patriarhiei Române prin care 2019 este declarat Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari), Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati” Brăila a organizat luni, 4 martie, un spectacol de cântece și dansuri populare pentru bunicii din acest cămin.

Alături de echipa proiectului ”Biblioamici pentru bunici” au participat elevii de la Liceul Teoretic ”Mihail Sebastian”, îndrumați de profesor Mihăilă Adriana și de la Școala Gimnazială ”Fănuș Neagu”,  profesor coordonator Ion Gabriela și Iancu Valentina.

Acestei frumoase inițiative i-au răspuns și copiii din grupa de cateheză a parohiei ”Sfinții Arhangheli” din Brăila, care sub îndrumarea preotului paroh Țugui Victor, au realizat un proiect intitulat ”Satul în suflet de copil”.

Manifestarea s-a desfășurat în cadrul Concursului Național Catehetic „Hristos: sufletul satului meu”, organizat de Sectorul Teologic-Educațional al Patriarhiei. Cu acest prilej copiii din grupul de cateheză au confecționat mărțișoare cu motive tradiționale, pe care le-au oferit bătrânilor alături de produse de igienă personală.

Întâlnirea a fost emoționantă pentru ambele generații, bunicii au povestit cu nostalgie despre viața la țară și despre tradițiile de mărțișor, iar copiii le-au dăruit dulciuri și îmbrățișări.

Întâlnirile de la căminul de bătrâni au loc o dată pe lună şi constau în organizarea mai multor activităţi recreative (handmade, lectură, vizionări de filme, spectacole, etc.), care să le facă bunicilor viaţa mai frumoasă. Activităţile  urmăresc stimularea capacităţilor cognitive şi ocupaţionale ale vârstnicilor, iar prin implicarea copiilor în proiect se doreşte dezvoltarea unor relaţii apropiate şi durabile dintre aceştia, găsindu-se diverse căi pentru a se simţi utili unii celorlalţi.

Inițiatoarea și coordonatoarea proiectului social ”Biblioamici pentru bunici”,  intrat  în al patrulea an de existenţă, este Camelia Aurelia Cherciu, bibliotecar.

Biblioamici pentru bunici – un proiect de suflet al bibliotecii Panait Istrati
Exit mobile version