Biblio-amici pentru bunici

Proiectul social „Biblio-amici pentru bunici” organizat de Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila intră deja în al 3-lea an de existență și grație echipei de coordonatori organizatorii au convingerea că va continua mulți ani de aici încolo.

Activitățile desfășurate sub deviza ”Și ei sunt ai noștri” se adresează bătrânilor din Căminul “Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Brăila, scopul fiind creșterea calității vieții persoanelor de vârsta a treia.

La ultima întâlnire, desfășurată joi, 25 ianuarie a.c., bunicii au avut ocazia să se întâlnească cu copiii de la Școala Gimnazială „Fănuș Neagu” și să tricoteze împreună ceva ușor pentru început. Copiii au adus lână, iar bunicii andrele și tot ce contează este că au petrecut timpul într-un mod plăcut, într-o atmosferă caldă și veselă pentru ambele generații.

Zâmbetele şi îmbrăţişările copiilor au reuşit să le umple vârstnicilor inima de bucurie preț de două ore, alungându-le tristețea și singurătatea.

Întâlnirile au loc o dată pe lună și constau în organizarea mai multor activități recreative, de fiecare dată altele (handmade, lectură, vizionări de filme, etc), care să le facă bunicilor viața mai frumoasă. Indiferent de forma pe care o îmbracă (desen, pictură, artizanat, teatru, dans), terapia prin artă poate fi o modalitate de vindecare fizică, psihică și spirituală.

Activitățile propuse urmăresc să stimuleze capacitățile cognitive și ocupaționale ale vârstnicilor, iar prin implicarea copiilor în proiect se dorește dezvoltarea unor relații apropiate și durabile dintre aceștia, găsindu-se diverse căi pentru a se simți utili celorlalți.

Pe lângă întâlnirile lunare echipa proiectului “Biblio-amici pentru bunici” organizează pentru bătrânii din centru programe speciale de Crăciun și de Paște, în care se implică și alte persoane fizice ce fac diverse donații.

Începând cu 2018 echipa s-a mărit, astfel încât alături de Biblioteca Județeană „Panait Istrati” și Asociația ”ART- TERAPIE. CES.AU”, acum sunt și copiii de la Școala Gimnazială „Fănuș Neagu” și Parohia “Sf. Arhangheli Mihail și Gavril”

În acest proiect sunt implicați și Camelia Aurelia Cherciu – bibliotecar și inițiator proiect, Rodica Neofit- psiholog, Gabriela Caragață – profesor și Victor Țugui– preot.

Exit mobile version