Atenție la e-mailurile false

Recent, Inspectoratul de Poliție Județean Brăila a sesizat faptul că mai mulți cetățeni au primit pe adresa de e-mail mesaje de tip SCAM care utilizează identitatea vizuală a Poliției Române.

Aceste e-mailuri nu aparţin şi nu au fost trimise de pe o adresă oficială aparţinând Poliţiei Române, deşi poartă însemne ale Poliţiei Române şi ale Interpol acuzându-i pe destinatari de infracţiuni cu caracter sexual, comise online.

Vă rugăm să nu distribuiți, să nu accesați link-urile sau fișierele atașate din conținutul acestui tip de e-mail. De asemenea, vă sfătuim să vă informați numai din SURSE OFICIALE!”.

Inspectoratul de Poliție Județean Brăila recomandă celor care primiți pe e-mail mesaje care pretind a fi din partea Poliţiei să nu dați curs unor astfel de solicitări, deoarece instituția noastră nu solicită detalii prin e-mail și să nu furnizați date cu caracter personal.

Este vorba de o campanie de tip SCAM din partea unor persoane rău intenționate.

Pe această cale vă aminitim tipurile de fraude informatice:

–         phishing-ul prin email este un mesaj electronic trimis către sute sau mii de destinatari, pretinzând a fi din partea unei surse legitime – prieten, institutie, magazine virtuale);

–         phishing-ul prin telefon este o modalitate prin care o persoana pretinde că sună din partea unei surse de încredere cum ar fi banca, membru de familiei, autoritate și, apelând la tehnici de inginerie socială, solicită informatii confidentiale cum sunt adresa, nume complet, datele parinților, etc.;

În vederea prevenirii diferitelor situații de victimizare, polițiștii vă recomandă:

– să nu deschideși link-uri/ atașamente din email-uri/sms-uri nesolicitate;

– să nu comunicați nimănui PIN-ul, datele înscrise pe card inclusiv codul CVV2/CVC2, date personale de identificare, orice alte informații de securitate aflate pe carduri sau parolele de securitate utilizate în tranzacționare (datele înscrise pe card trebuie cunoscute exclusiv de titular și trebuie completate doar când acesta efectuează cumpărături online pe site-uri securizate),

– să utilizați parole puternice ( o parolă puternică are litere mari și mici, cifre și caractere speciale precum: @!#*);

De asemenea, polițiștii vă recomandă să adoptați un comportament responsabil în lumea virtuală, pentru a evita situațiile riscante sau pentru a ști cum să procedați în astfel de situații:

1. Nu oferi persoanelor întâlnite pe Internet informaţii personale despre tine sau familia ta!;

2. Nu spune parola de la e-mail-ul tău altor persoane în afara părinţilor. Dacă le comunici această parolă prietenilor sau altor persoane, acestea pot trimite mesaje jignitoare în numele tău sau pot intra pe site-uri interzise!;

3. Gândește-te foarte bine înainte de a te expune într-un mod indecent dacă vrei să îți păstrezi sau să îți pierzi demnitatea de ființă umană!;

4. Nu uita că nu tot ceea ce citeşti sau vezi pe Internet este adevărat!

5. Nu da curs îndemnurilor, sarcinilor și provocărilor pe care le primești în cadrul unor jocuri online, care fac referire la viața reală și te îndeamnă să săvârșești fapte ce îți pot pune viața în pericol sau îi pot afecta pe cei din jur!

6.  Dacă cineva te face să te simţi inconfortabil pe Internet, poţi oricând să renunţi la comunicarea cu acea persoană. Nu eşti obligat să stai pe Internet mai mult decât consideri tu şi nici să suporţi ceea ce îţi provoacă neplăcere sau teamă. Amenințările nu dovedesc nimic.

7. Dacă te amenință că are acces la informații confidențiale ca să îți arate că e bine informat, nu uita că în realitate are acces numai la informații care se găsesc foarte ușor pe Internet și nu dovedesc nimic.

8. Nu te teme de cei care te amenință pe Internet, ca să te determine să faci ceea ce doresc ei. Ei nu au putere asupra ta, doar te păcălesc pe tine că ar avea vreo putere și doar dacă-i crezi au putere! În realitate, singura lor putere este anonimatul.

9. Așa că, nu ezita să anunți un adult în care ai încredere că ești victima unei agresiuni sub orice formă pe Internet și vei fi protejat!

Exit mobile version