Amenzile date în starea de urgență declarate neconstituționale

Astăzi, Curtea Constituțională a admis parțial contestația făcută de Avocatul Poporului față de Ordonanța Militară care stabilește amenzi pentru nerespectarea restricțiilor de circulație.

Amenzile date ca urmare a nerespectării stării de urgență au fost declarate neconstituționale de către CCR. Ordonanța militară nu este suficient de previzibilă și nu există criterii clare stabilite de lege care să impună cuantumul amenzilor, ci acestea se fac arbitrar de către forțele de ordine, potrivit judecătorilor CCR.

Amenzile vor fi anulate doar după contestarea în Instanță, dacă nu a trecut acest termen, care este de 15 zile. Amenzile primite după data de 31 martie sunt în termenul prevăzut de lege.

Renate Weber atrăgea atenția acum câteva zile persoanelor care au fost amendate şi care doresc să invoce neconstituţionalitatea actului normativ că, pentru a produce efecte juridice în fiecare caz individual, este necesar ca excepţia de neconstituţionalitate privind actul normativ de incriminare să fie ridicată în faţa instanţei, în cadrul procesului având ca obiect contestarea procesului-verbal de contravenţie.

CCR cere ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, ca în viitoarele ordonanţe militare să fie utilizate formulări exacte privind conţinutul constitutiv şi juridic al faptelor care constituie contravenţii.

Exit mobile version