Alexandru Popa: PNL nu susține impozitarea progresivă a pensiilor private

Președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa dezminte unele informații apărute în spațiul public în care se spune că PNL vrea impozitarea pensiilor private. Deputatul liberal spune că Partidul Național Liberal este un promotor al sistemului de pensii private și nu va sprijini niciodată vreo modificare legislativă prin care acesta să fie suprimat. 

PNL a promovat și a susținut întotdeauna necesitatea pilonului 2 și dreptul românilor la o pensie care să le asigure un trai decent. Vom continua să fim garanți ai acestui principiu. Ambiguitatea din Codul Fiscal prin care pensiile private sunt asimilate pensiilor de serviciu și riscă să fie impozitate cu cote de 15% și 20% (față de 10% cât sunt în prezent) trebuie corectată de urgență. Nu putem admite o astfel de eroare, care poate afecta economiile a 8,1 milioane de români. De altfel, modificarea legislativă care permite această nedreptate nu a fost susținută de Ministerul de Finanțe. Proiectul de lege care a generat o astfel de modificare a fost inițiat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Reprezentanții Ministerului Finanțelor au susținut menținerea regimului fiscal pentru pensiile private în spiritul reglementărilor actuale”, a declarat Alexandru Popa.

Alexandru Popa a spus că PNL a discutat cu ministrul de Finanțe ca în ordonanța ,,trenuleț” de la finalul anului să proroge și să excepteze Pilonul II, III și IV de la aceste prevederi, în cazul în care inițiatorul, adică Ministerul Muncii, nu clarifică aspectele semnalate în spațiul public.

”Să ne reamintim că și în cazul pachetului de măsuri fiscale se strecurase un amendament care ar fi afectat pensiile private, însă parlamentarii PNL au corectat eroarea și au protejat pilonul 2. Mai mult de atât, PNL este singurul partid care, prin lege, protejează cei 8 milioane de români de dublă impozitare. Prin această lege a PNL se va impozita doar câștigul efectiv realizat în urma investirii banilor din cotizarea la fondurile private, din care se deduce plafonul neimpozabil de 2000 lei. Practic, în urma legii PNL din 2022, românii vor lua mai mulți bani când ajung la vârsta de pensionare, iar cotizațiile nu vor mai fi impozitate. Ministerul de Finanțe va susține inițiativa PNL” a mai spus deputatul Alexandru Popa.

Exit mobile version