Alexandru Popa: Marele proiect de reabilitare al Palatului Administrativ cu care se lăuda Chiriac ar putea pierde finanțarea europeană

Deputatul PNL Alexandru Popa, consideră că președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac, devenit între timp și lider al PSD Brăila, ”a făcut-o de oaie” în ceea ce privește proiectul de reabilitare și modernizare a Palatului Administrativ, cu finanțare europeană, dar care probabil nu va mai putea fi făcută cu bani europeni, ci eventual doar din bugetul județului dacă aceste lucrări nu sunt finalizate până la 31 decembrie 2023.

”Știți care-i culmea reabilitării pe fonduri europene a unei clădiri a administrației publice? Să semnezi contractul de finanțare, să eliberezi încăperile, să scoți tot ce se putea scoate, să demontezi tot ce se putea demonta, să lași spațiile goale, ca să intre muncitorii și să înceapă treaba, după care să constați că ai două variante: fie plătești din bugetul propriu cea mai mare parte a lucrărilor, fie nu se mai face nicio lucrare, te muți înapoi în vechile birouri și montezi ceea ce ai demontat cu câteva luni înainte, fiindcă ai ratat finanțarea europeană cu care te lăudai.

Această „performanță” în accesarea fondurilor europene îi aparține președintelui președinților, Francisk Iulian Chiriac, cel mai tare PSD-ist din Brăila, care se tot laudă pe rețele de socializare că el face și alții doar vorbesc. Da, el face: o face de oaie. Numai el știe cum îi iese atât de bine ceea ce face, fiindcă după cum zic unii colegi de-ai săi, primari PSD, pentru Chiriac toți sunt proști și incapabili, numai el e deștept și capabil.” spune deputatul Alexandru Popa, președintele organizației județene a PNL Brăila.

Președintele liberalilor brăileni spune că proiectul de reabilitare a Palatului Administrativ, cu care se laudă Chiriac de câțiva ani, a apărut în luna mai 2020, când președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac anunța printr-o postare pe Facebook că a semnat contractul pentru reabilitarea și modernizarea Palatului Administrativ, cu o valoare de 3,8 milioane euro.

”S-a și pozat când a semnat, ca să se vadă clar al cui e meritul pentru reabilitarea clădirii. După care a luat o mică pauză. În aprilie 2022 Chiriac ne spunea că este de așteptat ca în luna mai instituția pe care o conduce, împreună cu Primăria, să se mute, ca să poată începe lucrările la Palatul Administrativ. A urmat o altă pauză.

În toamna anului 2022 birourile Consiliului Județean de la etajul I s-au mutat în Casa Tineretului, iar Primăria Brăila a cumpărat cu peste 4 milioane lei o clădire în care să se mute. Apoi luni la rând în încăperile goale din Palatul Administrativ nu s-a întâmplat nimic.

Pauzele lungi și dese, cheia marilor succese: acum aflăm că lucrările la Palatul Administrativ ar trebui să fie terminate până la sfârșitul lunii decembrie 2023 și dacă nu se întâmplă asta, toate lucrările care se fac după aceea trebuie plătite din bugetul Consiliului Județean Brăila. Aici domnul Chiriac are o mică problemă, având în vedere că lucrările nici n-au început.

Dar fiindcă nu vrea să dea prost, nu recunoaște faptul că nu mai este timp să se reabiliteze Palatul Administrativ în cele câteva luni câte au mai rămas până la sfârșitul anului și speră ca Tancrad să facă o minune și să reabiliteze în 6-7 luni ceea ce s-a angajat prin contract să facă în doi ani.    

Așteptăm cu interes să vedem cum vor decurge lucrurile în acest basm în care crede președintele președinților și eventual, să vedem cu ochii noștri minunea.

Și dacă deșteptul de Chiriac va fi decide să se înceapă lucrările, va fi interesant să vedem câți bani va plăti de la bugetul local pentru lucrările care ar fi fost eligibile, dar nu s-au putut face înainte de 31 decembrie 2023, pentru că nu a fost destul timp.

Și o curiozitate personală: Domnul Chiriac, o să mai aveți de acum înainte tupeul să vă mai faceți colegii și colegele primari proști?” a declarat deputatul PNL Alexandru Popa într-un comunicat de presă.

Exit mobile version