Alexandru Popa: Îi invit pe agricultorii brăileni să depună proiecte și să acceseze acest gen de finanțări

Alexandru Popa

În perioada 27 august – 26 noiembrie 2021 Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) primește proiecte pentru instalarea tinerilor fermieri (sM 6.1), dezvoltarea fermelor mici (sM 6.3) și pentru cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectoarele agricol și pomicol (sM 16.4/sM 16.4a) din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

”Îi invit pe agricultorii brăileni să depună proiecte și să acceseze acest gen de finanțări. Un lucru important de menționat că pentru tinerii fermieri a fost majorat sprijinul financiar pe care îl pot obține începând cu sesiunea din acest an. Astfel, pentru submăsura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, fondurile disponibile pentru finanțare pentru această sesiune sunt de 100 milioane euro, din care 30 milioane de euro pentru zona montană. Finanțările se adresează tinerilor care se instalează ca unic șef al exploatației agricole, dar și persoanelor juridice cu mai mulți acționari în care un tânăr fermier exercită un control efectiv pe termen lung în ceea ce privește deciziile referitoare la gestionare, la beneficii și la riscurile financiare legate de exploatație” a precizat deputatul PNL, Alexandru Popa.

În ceea ce-i privește pe cei care se instalează prima dată ca tineri fermieri, Popa spune că finanțarea este 100% nerambursabilă și se acordă pentru o perioadă de maximum trei ani (inclusiv pentru exploatațiile pomicole – față de cinci ani cât era anterior) și poate fi în valoare de 70.000, 60.000, 50.000 sau de 40.000 de euro în funcție de dimensiunea exploatației.

”În plus, dacă în Planul de afaceri sunt integrate operațiuni de condiționare-procesare sau agricultura ecologică, se poate asigura un plafon de sprijin superior.

Pe de altă parte, pe zona de dezvoltarea fermelor mici, prin submăsura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, sprijinul acordat este 100% nerambursabil și este de maximum 15.000 de euro. Suma disponibilă pentru accesare în actuala sesiune pentru această submăsură destinată fermelor mici este de 87 milioane euro, din care 26,1 milioane euro pentru zona montană.

Finanțările se adresează fermierilor care dețin în proprietate sau folosință o exploatație agricolă încadrată în categoria de fermă mică, adică o fermă cuprinsă între 4.000 – 11.999 SO (valoarea producției standard).

Îi mai informez pe fermierii brăileni că tot în perioada 27 august – 26 noiembrie 2021 se primesc cereri de finanțare pentru submăsurile 16.4 și 16.4a – Sprijin acordat pentru cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectoarele agricol și pomicol” a mai precizat deputatul liberal.

Fondurile alocate pentru această sesiune se ridică la 40 milioane euro pentru sM 16.4 și la 10 milioane euro pentru sM 16.4a. Sprijinul maxim financiar pentru cei care doresc să acceseze submăsura 16.4a/16.4 a fost majorat la 250.000 de euro și este 100% nerambursabil. Finanțările se adresează parteneriatelor constituite,în baza unui Acord de Cooperare, din cel puțin un fermier, un grup sau o organizație de producători sau cooperativă care își desfășoară activitatea în sectorul agricol/pomicol și cel puțin un partener din categoriile: fermieri, microîntreprinderi și întreprinderi mici, organizații neguvernamentale, autorități publice, unități școlare (inclusiv universitățile de profil), unitățile sanitare, de agrement și de alimentație publică.

Cei interesați să afle mai multe detalii pe această temă pot găsi pe pagina de internet www.afir.info Ghidul solicitantului și anexele aferente acestuia, la secțiunea „Investiții PNDR”.

Exit mobile version