Alexandru Bucălău (PNL): ”CUP Dunărea Brăila şi-a bătut joc de brăileni mărind incredibil de mult tariful la apă, sub pretextul aşa-ziselor impuneri ale BERD din mega proiectul de investiţii în infrastructura de apă şi apă uzată”

Consilierul județean PNL, Alexandru Bucălău, spune că cei de la CUP Dunărea Brăila şi-a bătut joc de brăileni mărind incredibil de mult tariful la apă, sub pretextul aşa-ziselor impuneri ale BERD din mega proiectul de investiţii în infrastructura de apă şi apă uzată, realizat cu fonduri europene în cadrul POIM. Acesta spune că începând cu 1 martie 2023 brăilenii plătesc cea mai scumpă apă din ţară, 15 lei mc/lună apă+canalizare, iar în localităţile unde nu există canalizare, cetățenii plătesc 10 lei mc/lună la apă.

”Lăcomia şi profitul CUP Dunărea au fost mai presus decât binele brăileanului, PSD-iştii dirijând cu bună ştiinţă mecanismul care să-i satisfacă financiar. În ultimii 3 ani, CUP Dunărea Brăila a înregistrat un profit de 10,2 milioane lei, care a mers în bugetele Primăriei Brăila şi Consiliului Judeţean, sub formă de dividende, dar şi în buzunarele unor angajaţi ai CUP Dunărea, sub formă de comision, conform contractelor de management. Liberalii au criticat, încă din 2020, proiectul care urma să fie votat pentru a fi depus spre finanțare, subliniind că, prin acest proiect, preţul la apă şi canalizare în judeţ va creşte cu 50% până în 2024, ceea ce s-a întâmplat chiar mai devreme cu un an. În 2020, liberalilor li s-au respins amendamentele care vizau plafonarea tarifelor la apă pentru următorii 4 ani, iar CUP Dunărea Brăila nu a făcut nimic pentru a recupera pierderile de 7%, care se înregistrau atunci, astfel încât situaţia să se echilibreze și să nu mai fie nevoie de creşterea tarifelor. Acum, cu toate investiţiile făcute, pierderile pe rețelele de apă ale CUP Dunărea sunt de peste 40%, iar prețul este calculat la apa tratată, nu la apa brută. Președintele CJ, Iulian Chiriac, spune mereu că, atâta timp cât dorim dezvoltarea judeţului, trebuie plătite și serviciile care vin la pachet, însă nici până în prezent nu avem o situație la zi cu „pachetul de servicii” din localitățille care au beneficiat de mega proiectul european. În anul 2022, CUP Dunărea trimite o adresă către ADI Dunărea Brăila, din care aflăm că, la nivelul Companiei, s-a solicitat o nouă revizuire a „Strategiei de tarifare actualizată cu influenţa rezultată din aplicarea mecanismului de plafonare a preţului la energie electrică pentru perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023”. Asta după ce CUP Dunărea Brăila a început să aibă datorii! În acest context, a fost realizată o actualizare a evoluţiei tarifelor pentru serviciile publice de alimentare cu apă şi de canalizare. Primii care au aprobat mandatarea şefului CJ Brăila pentru a vota Strategia de tarifare în cadrul ADI Dunărea au fost consilierii judeţeni. În timpul şedinţei de CJ, în calitate de consilier judeţean, am intervenit solicitându-i preşedintelui Chiriac să precizeze cu cât va fi mărit preţul la apă şi la canalizare. Acesta a spus că majorarea vizează doar o actualizare generată de mărirea cu 10% a preţurilor la energia electrică” spune consilierul județean Alexandru Bucălău.

„Nu putem să mergem mai departe decât votând aceste lucruri, pentru a primi cele 240 milioane euro. Este o condiţie esenţială să păstrăm această strategie de tarifare”, declara Chiriac.

În opinia consilierului județean Alexandru Bucălău, ”condiţia esenţială pentru a păstra strategia de tarifare a fost, de fapt, păstrarea profitului companiei şi a salariilor uriaşe de la vârful CUP Dunărea, totul pe spatele brăilenilor”. Acesta spune că liberalii s-au abţinut la vot, considerând că majorarea tarifului apei era nejustificată.

”S-a motivat că majorarea graduală a tarifului a fost una dintre condiţiile obligatorii pentru semnarea contractului de finanţare cu BERD, dar totul a fost planificat din start pentru profitul personal al social-democraţilor aflaţi în fruntea societăţilor cu sinecuri politice marca PSD. Uniunea Europeană nu poate să oblige, cel mult poate recomanda! Nu au gândit alte soluţii, cum ar fi o diminuarea a profitului, dar cum să renunţe PSD-ştii din CUP Dunărea la beneficiile care se duc direct în buzunarele lor? Am votat acest mega proiect cu speranţa că se vor rezolva problemele de alimentarea cu apă în comunele Mircea Vodă, Surdila-Greci, Surdila-Găiseanca şi altele din judeţul Brăila, când sunt peste 40 de grade afară, iar oamenii nu au apă, dar nu am votat Planul anual de evoluţie a preţurilor/tarifelor serviciilor! Noi, liberalii, suntem de acord cu investiţiile făcute pentru cetăţenii din judeţul Brăila, dar nu am fost de acord cu creşterea tarifară a preţurilor la apă şi canal, aşa că am votat „împotrivă”. PSD-iştii se laudă peste tot că fac investiţii publice în favoarea brăilenilor, dar realitatea ne demonstrează că ele nu se regăsesc în calitatea vieţii acestora! Domnule Chiriac, aţi recunoscut că sunt alte modalităţi prin care preţul pe mc/apă poate fi plafonat sau scăzut, în funcţie de pierderile şi încasările pe care le are Compania, dar v-aţi zis că e mai bine să plătească brăilenii pierderile CUP, ca nu cumva profitul să fie diminuat. Nu aţi pus nicio presiune pe Companie, cum aţi declarat public, încât prin aceste investiţii pierderile să scadă şi gradul de încasare să se îmbunătăţească. Proiectul realizat de CUP Dunărea Brăila în cadrul POIM, în valoare de 1,38 miliarde de lei, este achitat în proporţie de 94% din fonduri europene nerambursabile, iar Compania contribuie cu 6%, bani cu care CUP s-a împrumutat de la BERD, cu obligaţia de a returna împrumutul amintit. Mai mult, aţi suprataxat brăilenii, pentru a vă păstra toate beneficiile Companiei, salarii, maşini de lux, compensaţii cu nemiluita. Între timp angajările la CUP Dunărea continuă, societatea livrează constant oameni pentru activul PSD, bani sunt, profitul pe măsură!” a declarat Alexandru Bucălău.

Exit mobile version