Activități preventive ale polițiștilor de la Compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii în școlile din comunele Gropeni și Tichilești

Reprezentanți ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila – Compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, au desfășurat în această săptămână activități preventive la unități de învățământ din localitățile Gropeni și Tichilești. Demersul polițiștilor a urmărit creşterea gradului de informare a școlarilor cu privire la măsurile elementare de autoprotecţie pe care trebuie să le adopte pentru siguranța lor – pe stradă, la școală, acasă și în mediul online.

Astfel, peste 100 copii din cadrul celor două unități de învățământ, au primit informații și recomandări cu privire la importanța cunoașterii și respectării regulilor de circulație, modalități de prevenire a agresiunilor și a violenței în școli, modalități de prevenire a disparițiilor în rândul minorilor, siguranța personală și siguranța pe internet. Elevii de gimnaziu au fost informați despre fenomenul criminalității organizate și despre principalele modalități de prevenire.

Activitățile cu caracter preventiv-educative adresate elevilor din clasele primare, s-au înscris în proiectele ,, Școala Siguranței Tedi,, și ,,Fără discriminare,, derulate la nivel național.

Școala Siguranței Tedi este un program educativ inițiat și implementat de către Poliția Română, compania Maspex Romania prin brandul Tedi și care se desfășoară în parteneriat cu Ministerul Educației. Acest program educativ se adresează elevilor de clasa I și are ca obiectiv transmiterea și asimilarea de către copii a informațiilor pentru evitarea pericolelor pe stradă, acasă, la locul de joacă, în vacanțe sau atunci când sunt în online. Participarea la program este GRATUITĂ şi se realizează pe baza înscrierii de către învățători pe site-ul www.scoalatedi.ro.

Având în vedere vârsta beneficiarilor, activitățile au îmbinat informațiile teoretice cu prezentarea de materiale video și cu jocurile de grup, toate având menirea de a-i face pe cei mici să înțeleagă formele de discriminare la care ar putea fi expuși sau în care ar putea fi implicați ca autori și modul în care ar trebuie să relaționeze cu cei din jur, pentru prevenirea acestora.

Totodată, elevi de la clasele a VIII-a, au fost informați cu privire la consecințele consumului de droguri, ale implicării în operaţiuni ilicite cu astfel de substanţe și despre prevenirea traficului de persoane. Elevii au primit informații despre efectele negative pe care consumul de substanțe interzise îl are asupra organismului, asupra dezvoltării lor, dar și asupra viitorului, cu accent pe riscul implicării în calitate de victime sau chiar de autori, în diferite fapte ilegale.

Atât elevii cât și cadrele didactice prezente, au fost informaţi despre formele de manifestare a traficului de persoane, profilul traficanţilor, etapele recrutării, urmările pe care le are traficul de persoane asupra victimelor, principalele măsuri care trebuie adoptate pentru prevenirea traficării şi instituţiile la care pot apela pentru a obţine informaţii, pentru a solicita ajutor sau a semnala o situaţie de traficare a unei persoane, fiind promovat şi help-line-ul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane – 0.800.800.678.

Prevenirea victimizării minorilor, cu accent pe prevenirea disparițiilor/ plecărilor voluntare, a abuzurilor sexuale și a victimizării minorilor prin activități de crimă organizată, reprezintă unul din obiectivele pentru anul în curs, astfel de activități reprezentând o prioritate pentru polițiștii brăileni.

Exit mobile version